Веселин Топалов отстъпи с една позиция в ранглистата на ФИДЕ 12.01 | 13:56

Магнус Карлсен отново е първи, още двама българи в Топ 100

От Николай Драганов

Най-добрият български шахматист Веселин Топалов регистрира спад с още една позиция в януарското издание на ранглистата на ФИДЕ и вече се намира на 6-о място.

Лидерската позиция е за норвежкият вундеркинд Магнус Карлсен, който си върна първото място, където за кратко бе действащият световен шампион Вишванатан Ананд от Индия. Карлсен поведе с ЕЛО 2814, следван от Ананд с 2810, а на трето място в класацията е арменският гросмайстор Левон Аронян с ЕЛО 2805.

По-назад класацията продължава с Владимир Крамник (Русия), който запазва четвъртото си място, а най-голям прогрес бележи сънародникът му Сергей Карякин. Руснакът се изкачва до номер 5 в света, изпреварвайки Веселин Топалов само с един пункт - ЕЛО 2776 срещу 2775 за Веско.

Друг представител на руската школа Александър Гришчук пада с една позиция и вече е седми, а азербайджанският гросмайстор Шахрияр Мамедяров запазва осмото си място. Украинецът Василий Иванчук отбелязва спад с две позиции и вече е номер 9, а топ 10 се допълва от състезаващия се за САЩ японец Хикару Накамура, който бележи прогрес с 5 места от предишното издание на класацията през ноември 2010 г.

В Топ 100 на световната шахматна федерация има още двама българи. Това са Кирил Георгиев, който пада с една позиция до номер 72 и Иван Чепаринов, заемащ 77-о място в ранглистата.

Водещи