Вижте какво реши Изпълкомът на УЕФА в София 28.03 | 17:50

"България има шанс за домакинство на Евро 2020", сигурен е Платини

От Краси Киров

Изпълнителният комитет на УЕФА проведе своето редовно заседание днес в София. Домакин на срещата бе президентът на БФС Борислав Михайлов, който също е част от Изпълкома.

Няколко много важни решения бяха взети днес. Изпълкомът прие две резолюции касаещи манипулирането на мачове и борбата с расизма.

УЕФА обяви отново своята "нулева толерантност" към уреждането и манипулирането на мачовете. Европейската централа ратифицира документ с конкретни мерки срещу "черното тото".

Много интересен документ също подписаха най-силните хора на УЕФА. Става въпрос за кодекс на поведение, който трябва да бъде спазван от всички участници в мачовете по европейските терени - играчи, рефери, официални лица и администратори.

УЕФА също така подкани европейските държави да се намесят по-усилено в борбата с корупцията, която води до уреждане на мачове.

Също така УЕФА ще позволява на съдиите да прекратяват мачовете при расистки скандирания от страна на феновете.

Най-очакваното решение обаче бе свързано с процедурите за кандидатстване за домакинство на Европейското първенство през 2020 година.

Както е известно УЕФА прие, че това европейско ще се състои в 13 града в Европа, като единствено полуфиналите и финала ще се играят на едно място.  Идеята е, че 12 града в цяла Европа ще приемат срещите от груповите фази на турнира.  Полуфиналите и финалът ще се състоят в 13-ия град.

Самият Мишел Платини обясни, че тогава ще се честват 60 години от първото европейско първенство и целта пред УЕФА е да разшири максимално турнира.

Това естествено дава огромен шанс на България да се докосне до големия форум като домакин, защото ще се изисква страната домакин да приеме мачове на своя национален отбор. В този случай на България ще трябва един нов стадион.

Все пак Мишел  Платини заяви на пресконференцията, че ще бъдат направени две изключения или по-точно ще има два стадиона, които ще бъдат с капацитет около 30 хиляди. Т.е. няма да се търсят задължително големи съоръжения за по 50 или 60 хиляди души.

Всяка държава членка на УЕФА ще може да направи по две кандидатури, но с един стадион. Едната ще бъде за домакинството на мачовете от груповата фаза, а другата за полуфинала и финала.

УЕФА потвърди, че всички кандидатури с нови стадиони ще имат срок до 2016 година, когато най-късно трябва да е започнат строежа на такъв стадион. Това много касае България, защото в момента няма никаква яснота дали ще се строи нов стадион.

До 11 септември тази година всички асоциации трябва да потвърдят своите кандидатури. През септември 2014 година УЕФА ще избере градовете домакините.

Освен това изпълнителния комитет ратифицира включването на Босна и Херцеговина, Португалия и Русия като нови членове на съдийската конвенция на УЕФА. Изпълкомът утвърди и правилата за Шампионската лига, Лига Европа за следващия сезон.

Също така УЕФА ще даде 10 милиона евро за подкрепа към местните федерации. Следващото заседание на Изпълкома е на 22 и 23 май в Лондон, а на 24 май е конгресът на УЕФА в Лондон.

Водещи

Най-четени