Влади Зографски прави по 1000 скока годишно, готви се за медал в Сочи 06.02 | 17:35

Малкият брат на Зографски също тренира и иска да последва стъпките на батко си

От Краси Киров

Младият български талант в ски скока Владимир Зографски получи днес приза на Пресклуб "България" за спортист на януари - " Златната България". Освен това той бе награден и с Купата за най-добър сред младите в новата анкета на сайта viasport.bg.

Бащата Емил Зографски бе избран сред треньорите с 20 от общо 27 гласа на медиите и заслужи значката "Златен трикольор". 17-годишният Влади Зографски спечели миналия месец световната титла при юношите в Естония с 98 м в първия скок и 95 м във втория.

Най-малкият член на фамилията Мартин Зографски също скача от екстремните шанци. Два пъти чупи крак, а веднъж и двете си ръце. Той обаче е повече от амбициран да догони успехите на батко си.

Влади прави средно по 1000 скока годишно, което прави общо 8000 досега откакто започва да тренира ски скокове на 9 годишна възраст. Освен това, практиката показва, че асовете при мъжете са печелили първата си световна титла на същата възраст - 17-18 години.

Голямата цел пред 17-годишния талант от Самоков е да се утвърди в елита на ски-скока, след което да преследва медал на Зимната Олимпиада в Сочи през 2014 година. 

"Влади прави много силен сезон, но сега трябва да се утвърди в елита в следващите една-две години. След това вече може да преследваме и медалите на Олимпиадата в Сочи", заяви бащата Емил Зографски.

"Надявам се от следващия сезон да имаме повече спонсори, защото нашият спорт е скъп и имаме нужда от финансово подпомагане. Очаквам след успеха на Влади да има наплив от деца в Самоков, желаещи да се занимават със ски-скок. Има и обещания за изграждане на комплекс със ски шанца в Самоков," добави Зографски.

Майката Диана Зографска призна, че не е била въодушевена синовете й да се отдадат на ски скока, но сега неотлъчно гледа стартовете на Владо по телевизията и живее със спорта.

В края на февруари Владимир Зографски ще участва на Световното първенство за мъже в Норвегия и е амбициран да влезе в първите 30, а в началото на март му предстои финал за Световната купа.

Водещи

Най-четени