Владимир Зографски получи награда за своя пробив в спорта 07.04 | 14:36

По-малкият брат на Влади също тръгва по шанците от следващия сезон

От iNews.bg

Първият българин - световен шампион в ски-скока при младежите Владимир Зографски днес бе награден със златния знак на Пресклуб "България" за пробив в световния спорт.

Талантливият самоковец изрази разочарование от своето представяне в дебюта си при мъжете на Световното първенство. На малката шанца той завърши 34-ти, а на голямата - 49-и, но въпреки това показа, че има способности да влезе между първите 30.

"На тренировката Влади постигна 11-о и 13-о време, но той толкова много искаше да успее, че в състезанието това му попречи. Ако психически беше по-уравновесен, съм сигурен, че резултатът на малката шанца щеше да е друг", обясни личният треньор и баща на момчето Емил Зографски. "А при старта на голямата шанца, бурният вятър и гъстата мъгла го провалиха, защото той никога не е скачал при такива условия", добави Зографски-старши.

За следващия сезон тактиката на наставника е Влади да запази върховата си форма в продължение на един месец за стартовете за Световната купа и така да се утвърди като добър състезател. Подготовката ще започне в началото на май и изцяло ще протече в Австрия и Германия до юли, когато е летният старт "Гран При". Предстои преподписване на личния рекламен договор с "Bet- at- Home", от спонсорите на БФ Ски също са осигурени необходимите средства, така че отсега нататък Емил Зографски няма да има финансови тревоги за своя син.

Влади пък е обещал да вложи част от спечелените пари за бъдещето на малкия си брат Мартин, който от лятото тръгва с батко си и баща си по шанците из Европа. Детето тренира сериозно ски- скокове и мечтае за голяма кариера.

"Семейният модел за успех все повече се утвърждава в спорта. Треньорът-родител е със състезателя денонощно, в другия случай са заедно 5-6 часа на ден", каза Емил Зографски.

"За българските деца, които харесват ски-скоковете, най-сетне се очертава близка перспектива да има къде да се учат. Днес представител на родната федерация има среща с отговорен служител на ФИС да преговарят за проект за изграждане на детска шанца в нашата страна", съобщи Зографски.

Водещи

Най-четени