Волейболистите ни не пожалиха домакините и ги разгромиха насред Лондон 29.07 | 13:05

Следващият противник на "лъвовете" е отборът на Полша

От Мариян Найденов

Българският национален отбор по волейбол започна с очаквана победа участието си на Олимпийските игри в Лондон. "Лъвовете" откриха волейболния турнир в британската столица с категоричен успех с 3:0 (25:18, 25:20, 26:24) над домакините от Великобритания, за които това е дебютно участие на Олимпиада.

Волейболистите ни не срещнаха никакви затруднения срещу непретенциозния си съперник, който въпреки френетичната подкрепа на публиката, не успя да се противопостави на трикольорите, които започнаха олимпийския си поход в почти тренировъчно темпо и заслужено се поздравиха с бърза победа.

Селекционерът на трикольорите Найден Найденов започна срещата с Георги Братоев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров, Николай Николов и Тодор Алексиев и те не го разочароваха. Българските национали натрупаха преднина от няколко точки още в началото на срещата и просто поддържаха аванса си до края на гейма. Първото техническо прекъсване в срещата дойде при 8:4 за "лъвовете", на второто те вече водеха с 5 точки - 16:11, а краят на гейма дойде при резултат 25:18.

Втората част започна подобно на първата и на техническото прекъсване България отново водеше с 4 точки - 8:4. След това обаче трикольорите допуснаха леко отпускане, което позволи на домакините да направят серия от точки и да се доближат максимално зад нашите, стигайки до 10:9, но все пак на втория технически период българите дръпнаха с три точки - 16:13. После възпитаниците на Найден Найденов усетиха, че поведението им може и да им изиграе лоша шега и веднага се мобилизираха, за да възвърнат обичайната си преднина от 4-5 точки, която спокойно запазиха до края на гейма, повеждайки с 2:0 след 25:20.

В третия гейм британците дадоха всичко от себе си, за да се представят колкото се може по-достойно, докато в българския отбор зачестиха непредизвиканите грешки и така домакините за първи път в мача водеха на първата техническа пауза - 8:6, като успяха да запазят преднината си и на второто техническо прекъсване за 16:15.

След това двата отбора заиграха точка за точка, преди британците да успеят да се откъснат с две точки - при 21:19, което принуди Найден Найденов да вземе прекъсване. След него "лъвовете" заиграха с максимална концентрация и това даде своя резултат. Постепенно България изравни, за да се стигне до 23:23, а след това дойде и първия ни мачбол при 24:23 след чудесна блокада на Тошко Скримов. Британците обаче успяха да го отразят, но при втория си шанс, трикольорите затвориха гейма, а с това и мача след 26:24.

Следващата среща на волейболистите ни в Лондон е срещу шампиона в Световната лига от София 2012 - Полша. Двата отбора излизат един срещу друг във вторник (31 юли), от 13:30 часа българско време. Освен "Дружина Полска" и Великобритания, останалите три отбора в нашата група А са Аржентина, Австралия и Италия.

Най-полезни за България бяха Тодор Скримов и Владимир Николов с по 14 точки. Николай Николов добави 10, а Виктор Йосифов и Тодор Алексиев се отчетоха с по 8 пункта. Топреализатор в мача стана британецът Марк Плотцър със 16 точки, а вторият най-резултатен волейболист в тима на домакините бе Дани Бейкър с 11 точки.

Великобритания - България 0:3 (18:25, 20:25, 24:26)

България: България: Георги Братоев - 2 точки, Владимир Николов - 14, Тодор Алексиев - 8, Тодор Скримов - 14, Николай Николов - 10, Виктор Йосифов - 8, Теодор Салпаров-либеро (Николай Пенчев - 1)

Старши треньор: Найден Найденов
Помощник треньор
: Камило Плачи

Великобритания: Бен Пайпс - 5 точки, Дани Бейкър - 11, Нейтън Френч - 8, Марк Плотцър - 16, Марк Макгивърн - 3, Кристофър Ламонт - 2, Даниъл Хънтър-либеро (Джейсън Хелдън - 1)

Старши треньор: Хари Брокинг
Помощник треньор
: Джоел Бенкс

Зала: "Ърлс Корт" - 9000 зрители
Времетраене на мача: 76 минути

Водещи

Най-четени