Второ злато за Тина Мазе в Сочи 18.02 | 12:38

Мария Киркова успя да се класира 36-а

От Божидар Азманов

Тина Мазе спечели втора титла на Олимпийските игри в Сочи, след като финишира първа в гигантския слалом.

Словенката записа общо време от двата манша 2:36.87 минути, което ѝ бе достатъчно да се окичи със златото. Тя бе първа след първия манш и стартира второто спускане с 85 стотни аванс пред Ана Фенингер, която временно заемаше лидерската позиция. Мазе заложи на сигурно каране и въпреки че даде едва 11-о време във втория манш успя да се качи на най-високото място на подиума.

Така алпийката се превърна в голямата героиня на Словения в Сочи, тъй като златото е второ не само за нея, но и за страна ѝ. Олимпийският медал пък е четвърти за Тина Мазе. Преди четири години във Ванкувър тя взе сребро в супергигантския и в гигантския слалом.

Втора днес се нареди Ана Фенингер, която остана на 7 стотни от олимпийското злато. Фенингер бе четвърта след първия манш, но показа отлично каране и трето време във втория. Това бе втори медал за нея в Сочи, след като преди дни завоюва титлата в супергигантския слалом

Олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 Виктория Ребенсбург бе шеста след първия манш, но бе перфектна във втория и с първо време в него успя да стигне до бронза с общо време 2:37.14 минути.

Втората след първия манш – Джесика Линдел-Викърби не устоя на напрежението и с едва 20-о време във второто спускане остана седма, на 1.15 секунди след Тина Мазе. Четвърта се нареди Надя Фанкини от Италия, а пета - американката Микаела Шифрин. Шестицата затваря Мария Пиетиле-Холмнер от Швеция.

Българката Мария Киркова, която бе 37-а след първия се придвижи с една позиция напред и с изоставане от 10.72 секунди завърши 36-а позиция в крайното класиране.

Водещи