Германия е световен шампион за 4-ти път 14.07 | 00:50

С гол на Марио Гьотце в продълженията Бундестимът спечели историческия трети финал срещу Аржентина

От Даниел Любомиров

Германия спечели с 1:0 след продължения срещу Аржентина във финала на Световното първенство 2014 пред близо 75 хиляди зрители на препълнения стадион "Маракана" в Рио де Жанейро. За 4-ти път в историята си Бундестимът стъпва на футболния връх, с което се изравнява по брой титли с Италия и вече само Бразилия има повече триумфи на сметката си от немците.

Видео, снимки и подробности от финала вижте в Sporta.bg

Аржентина може горчиво да съжалява да пропуснатия шанс да спечели финала още в редовното време, защото изпусна чисти положения. През първата част Гонсало Игуаин бе изведен сам срещу вратаря след грешен пас назад на Тони Кроос, но нападателят на Наполи стреля встрани от вратата на Мануел Нойер.

Малко след почивката и Лионел Меси бе изведен очи в очи със стража на Байерн, но също не можа да намери очертанията на вратата от чистата позиция. В началото на добавените 30 минути пък възможност да обстрелва Нойер получи и резервата Родриго Паласио, но прехвърлящият му изстрел мина встрани от гредата.

Германия пропусна да поведе в самия край на първото полувреме, когато Бенедикт Хьоведес с глава нацели гредата след центриране от корнер на Тони Кроос. Серхио Ромеро спаси два опасни удара на влезлия като резерва Андре Шюрле, но капитулира в 113-ата минута, когато почти от упор непокритият Гьотце успя да го преодолее.

Германия се изравнява с 4 световни титли с Италия и вече само Бразилия има повече от Бундестима (5), а Европа става първият континент, излъчил три последователни световни шампиони след Италия през 2006-та и Испания през 2010-та.

Водещи

Най-четени