Григор Димитров губи една позиция, но ще е поставен и в Маями 18.03 | 10:26

21-годишният хасковлия вече е под номер 32 в света

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отбелязва спад с една позиция в тазседмичната ранглиста на ATP и вече е под номер 32 в света.

Въпреки това 21-годишният хасковлия ще бъде поставен в основната схема на започващия днес турнир от сериите "Мастърс" в Маями, което означава, че той ще започне участието си директно от втори кръг, а в първия ще почива.

Очаква се Гришо да бъде поставен под номер 29 в Маями, след като участие в надпреварата отказаха по-предно класираните от него - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Станислас Вавринка.

През миналия сезон Димитров достигна до осминафиналите, като именно в Маями записа и единствената си досега победа над тенисист от топ 10 в официален мач. Българинът надделя над тогавашния номер 7 Томаш Бердих (Чехия).

Втора ракета на България остава Александър Лазов, който през тази седмица бележи спад с три позиции и вече е под номер 490 в световната ранглиста. Третият ни най-добър тенисист - Димитър Кузманов пък се изкачва с три места до номер 555. Най-голям прогрес от българските тенисисти отбелязва Борис Бакалов, който прави скок с цели 99 места и вече е 1573-и.

В топ 10 при мъжете има една единствена промяна и тя е свързана със завръщането на Рафаел Надал в топ 4. Испанецът спечели Мастърса в Индиън Уелс и измести от четвъртата позиция сънародника си Давид Ферер. Лидер продължава да е Новак Джокович, следван от Роджър Федерер и Анди Мъри.

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова пък се изкачва с цели четири позиции в тазседмичното издание на ранглистата на WTA и вече е под номер 46 в света.

Следващият турнир, на който Цвети е заявила участие, е надпреварата от сериите "Мастърс" в Маями, която започва тази седмица. Там Пиронкова ще се опита да прекъсне негативната си серия от шест поредни загуби. В Маями 25-годишната пловдивчанка има да защитава 50 точки от миналата година, когато достигна до втория кръг.

И през тази седмица Диа Евтимова остава втора ракета на България, като тя запазва позицията си от предишното издание на ранглистата - 255-а. Александрина Найденова също запазва мястото си на трета ракета на страната ни. Тя бележи прогрес с едно място до рекордната в досегашната ѝ кариера 267-а позиция.

Елица Костова също се изкачва с една позиция и е само на две места зад Найденова - 269-а. С личен рекорд може да се похвали и Виктория Томова, която бележи и най-голям прогрес от българските тенисистки - с 24 места до номер 456.

В топ 10 при жените през тази седмица настъпиха доста промени. Водачка продължава да е Серина Уилямс, а на второ място вече е шампионката от Индиън Уелс Мария Шарапова, която диша във врата на американката, като разликата между двете е само 350 точки.

Започналата годината като номер 1 Виктория Азаренка вече е трета, следвана от Агнешка Радванска (№4), На Ли (№5) и Анжелик Кербер (№6), които запазват позициите си. Сара Ерани измести Петра Квитова от седмото място, а финалистката от Индиън Уелс Каролине Возняцки се изкачи до номер 9, за сметка на Саманта Стосър.

Водещи

Най-четени