Григор Димитров за малко не оглави схемата на турнир от ATP 30.06 | 12:02

Гришо предпочете да играе на последния турнир на трева за сезона в Нюпорт и така окончателно отпадна от състава на България за мачовете от Купа Дейвис с Кипър

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров предпочете да играе на последния турнир на трева за сезона в Нюпорт (Род Айлънд, САЩ) и така окончателно отпадна от състава на България за мачовете от Купа Дейвис с Кипър. 20-годишният хасковлия ще бъде втори в основната схемата на състезанието в САЩ, което е с награден фонд 442 500 долара и започва на 4 юли.

В двубоя за Купа Дейвис между България и Кипър, който ще се играе на 8-10 юли в зала "София", няма да участва и звездата на кипърците Маркос Багдатис. Националите ни се нуждаят от задължителен успех, за да запазят мястото си във втора група Евро-африканската зона.

Григор, който в момента заема 62-о място в ранглистата на ATP, имаше шанс за първи път в кариерата си да бъде поставен под номер едно в основната схема на турнир от ATP след отказа на представителите на домакините Марди Фиш и Сам Куери, но организаторите дадоха "уайлд кард" на Джон Иснър, който оглави схемата.

Българският тенисист, който е от мнозина е считан за един от най-големите таланти в световния тенис в момента, направи запомнящо се участие, отпадайки с гордо вдигната глава от класиралия се на полуфиналите Жо-Вилфред Цонга, който спря не кой да е, а Роджър Федерер на четвъртфиналите.

Преди мача на французина с Федерер, завършил 3:2 за Цонга след невероятен обрат от 2:0 за Фед, само Гришо бе успял да вземе сет на Цонга. Българинът направи дебют и при двойките на Уимбълдън, а и въобще в турнир от Големия шлем, като записа победа в първия кръг, след което Гришо и руският му партньор Дмитрий Турсунов отпаднаха от местния дует Колин Флеминг/Рос Хътчисън.

Така след Уимбълдън, първият турнир, на който Григор Димитров ще участва е в Нюпорт. Сред тениситите, подали заявки за участие в Нюпорт личат още имената на Иво Карлович, Никола Маю, Райън Харисън, Райън Суитинг, Роби Джинепри и Ричард Беранкис.

Жребият за основната схема на надпреварата ще се тегли в края на тази седмица.

Водещи

Най-четени