Григор Димитров загуби от Цонга в равностоен двубой 04.10 | 12:43

Българинът отстъпи с 6-7(5) 5-7 на седмия в световната ранглиста

От Краси Киров

Първата ракета на България Григор Димитров допусна трета поредна загуба от световния номер 7 Жо-Вилфрид Цонга, като този път младият българин отстъпи на французина в мач от първия кръг на силния турнир с награден фонд 2,100,000 долара в Пекин.

Подобно на двубоя им на "Уимбълдън" през лятото, Григор Димитров отново изигра силен мач срещу Цонга, но претърпя поражение в две части - 6-7(5) 5-7. Талантливият хасковлия бе равностоен на именития си съперник, но малко шанс не му достигна да направи сблъсъка в китайската столица още по-оспорван.

По време на първия сет не се стигна до нито един пробив от страна на двамата тенисисти, макар и Димитров на няколко пъти да бе близо до това да измъкне някое от подаванията на Цонга.

При свой сервис хасковлията бе безкомпромисен, печелейки 24 от общо 27 разигравания на корта. В тайбрека обаче нещата не се развиха успешно за българина, който изпрати неуспешен бекхенд ретур в мрежата при 5-6 и отстъпи в първата част.

Загубата в тайбрека явно разконцетрира първата ни ракета, а още в началото на втория сет Цонга стигна до първи пробив в срещата, дръпвайки с 2-0 гейма в своя полза. В последствие Димитров показа характер и съумя да изравни за 3-3, с което и отново подчерта равностойния облик на мача.

Двамата състезатели си размениха по още два гейма за 5-5, когато се стигна и до повратен момент в двубоя. Българинът отново допусна липса на концентрация и загуби подаването си, което позволи на световния номер 7 да сервира за победата при 6-5 във втората част.

Цонга бе категоричен при подаването си и постигна трета победа над първата ни ракета, след успехите си в Ротердам и Лондон.

През следващата седмица Григор Димитров ще вземе участие на турнира от сериите "1000" (бивша "Мастърс") в Шанхай, като българинът е сред поставените в квалификациите на надпреварата.

Водещи

Най-четени