Григор Димитров на осминафинал в Мелбърн! 18.01 | 09:00

Гришо взе скалпа на №11 в света Милош Раонич, за да влезе в историята

От Мариян Найденов

Григор Димитров за пореден път записа името си със златни букви в историята на родния тенис, след като се превърна в първия българин, класирал се за осминафинал на турнир от Големия шлем.

22-годишният хасковлия си осигури участие във втората седмица на надпревара от Шлема за първи път в своята кариера, като стори това по впечатляващ начин - надигравайки в четири сета с година по-големия от него Милош Раонич на Australian Open - 6-3 3-6 6-4 7-6(10).

Гришо не трепна пред известния със силния си сервис 196-сантиметров канадски гигант и след повече от четири часа гладиаторска битка на "Маргарет Корт Арина”, пречупи съпротивата му, записвайки втора победа над световния номер 11 в три мача досега.

Освен това победата над Раонич дава огромни шансове на Григор Димитров да дебютира в топ 20 след приключването на турнира. С класирането си за осминафиналите той заслужи 135 000 долара от наградния фонд и 180 точки ранглистата на ATP, които го изкачват до 20-о място. В момента само двама тенисисти могат да го изместят от тази позиция, а ако запише нов успех и се класира за четвъртфиналите, то той дръпне още повече в ранглистата.

Това ще се случи, ако Димитров се справи със следващия си съперник - испанецът Роберто Баутиста Агут, който във втория кръг хвърли бомбата в Мелбърн, отстранявайки петия поставен Хуан Мартин дел Потро, а по-рано днес стори това и с французина Беноа Пер след победа в 3 сета - 6-2 6-1 6-4.

При евентуален успех над испанеца пък Димитров може да си осигури мач с доста по-известния му сънародник Рафаел Надал на четвъртфиналите.

Двубоят между българина и канадеца с черногорски произход бе очакван с огромен интерес заради репутацията им на двама от най-големите таланти на тура и те напълно оправдаха очакванията. Получи се много динамичен сблъсък, а последният сет се превърна в истински трилър, но в крайна сметка спечелен от Гришо с 12:10 точки в тайбрека.

Срещата започна с предимство на сервиращите и вървеше гейм за гейм до 4:3, когато Гришо се възползва отедна от малкото открили му се възможности и нанесе своя удар, пробивайки сервиса на канадеца, а след това спечели и подаването си, за да поведе с 1:0 след 6-3 в първата част.

Вторият сет обаче не тръгна по най-добрия начин за Григор Димитров. Раонич на свой ред използва момента и проби подаването му при 2:1, а след това просто не му позволи да играе, печелейки геймовете си с брутални сервиси. Канадецът затвори сета с 6-3 и мачът започна отначало.

Третата част премина под диктовката на двамата сервиращи, за да се стигне до 5:4 в полза на Гришо и сервис на Раонич за оставане в сета. Нервите на канадеца не издържаха и той започна с двойна грешка, последва непредизвикана такава, а след това два чудесни ретура матираха 11-ия в света и Григор го проби за втори път в мача, за да поведе с 2:1 в сетовете.

Оказалият се последен четвърти сет бе най-оспорван. Димитров имаше възможност отново да пробие Раонич при 4:4, но сервиса на канадеца за пореден път го измъкна.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Милош поведе с 4:2 след минипробив, но след това Гришо направи четири поредни точки за 6:4 при което имаше два мачбола. Канадецът не се отказа и успя да ги спаси. След това Димитров пропусна нови две възможности да затвори мача, но при петата не сгреши и взе тайбрека с 12:10 точки, за да се класира за осминафиналите на Australian Open, които започват в понеделник.

Водещи

Най-четени