Григор Димитров отпадна от "Ролан Гарос" след уникален мач с Гаске 31.05 | 22:15

Единствено получените схващания в лявото бедро попречиха на българина да победи №17 в схемата, след като показа феноменален тенис и си заслужи аплодисментите на публиката

От Иво Вецев

Григор Димитров отпадна от надпреварата за титлата на загуби срещата си от втория кръг на "Ролан Гарос", след като загуби по изключително драматичен начин срещата си от представителя на домакините Ришар Гаске с 1-3 сета (7:5, 5:7, 2:6, 3:6).

Българският талант започна изключително добре срещата и грабна първия сет след вдъхновена игра, след като губеше с 1:3 в геймовете. Димитров обаче върна пробива и при 5:5 проби отново своя съперник, а след това и затвори сета - 7:5.

Григор продължи страхотното си представяне и отново успя да пробие своя съперник при 4:4. Българинът сервираше за втория сет, когато дойде и ужасът за него и всички, които го подкрепят. Той получи схващане в бедрото (крамп), след което едвам ходеше по корта. След като Гаске взе набързо два гейма, Димитров се насочи към стола за почивка, а по лицето му се стичаха сълзи от болка.

Според организаторите обаче това не се счита за контузия и Григор нямаше право на дълга медицинска пауза. Гаске усети, че Димитров не може да се движи успешно и се възползва перфектно от това. Българинът показа страхотна игра, но бедрото не спираше да го боли и това доведе до загубата в останалите два сета - 2:6. 3:6. Въпреки поражението, Димитров трябва да бъде горд със себе си, след като изигра един феноменален двубой и само болките му попречиха да победи.

До контузията Григор се представяше много по-добре от Гаске, като нямаше нито един показател, по който французинът да доминира българина - в първия сет Димитров имаше 13 уинъра (срещу 6 на Гаске) и с 3 грешки по-малко от съперника си.

В крайна сметка обаче грешките на тенисиста от Хасково станаха цели 58 срещу 43 за Гаске. Французинът има и 19 спечелени точки повече. Все пак Димитров може да се похвали, че е записал 60 уинъра - със 17 повече от представителя на домакините.

След като си размениха по един гейм, Димитров пръв получи точка за пробив след фамозна къса, но френския му опонент се справи с тежката ситуация и поведе с 1:2.

Проблеми за Григор дойдоха при следващия сервис-гейм, в който той започна с две грешки и даде инициативата на французина - 0:30. Това доведе и до два брейк пойнта за Гаске, а българинът не успя да забие смач и предаде гейма - 1:3.

Димитров бързо върна пробива, след като си осигури две точки за пробив. Той пропусна първия си шанс, но след страхотен бекхенд, който докосна филето на мрежата, успя да върне пробива - 2:3.

Димитров показа страхотен сервис и с 4 бързи точки успя да вземе гейма си на 0 и изравни резултата при 3:3. След няколко колебливи подавания и на двамата не се стигна до нови пробиви и при 5:4 и Григор сервираше за оставане в сета.

Геймът не започна успешно за българския тенисист, след като изостана бързо с 0:30, но добра атака на мрежата и ас му осигуриха равенство, а нов силен сервис и грешка на Гаске изравниха отново резултата в геймовете - 5:5.

Точката на двубоят дойде след първия сервис на французинът. Той разходи по целия корт Димитров и излезе на мрежата, но българинът успя да стигне волето и с перфектно фалциран минаващ удар направи точка - 0:15. Това вдъхна увереност на таланта от Хасково и с контра пие той направи 0:30. Положението на французина стана още по-зле при 0:40 и грешка от първи сервис, а силният минаващ удар на Димитров не позволи на Гаске да играе добри при мрежата - 6:5 и Григор сервираше за сета.

Сервис-геймът му започна перфектно със силни удари и страхотни начални удари (единият от които 208 км/ч) - 40:0, а след нов ас Димитров спечели първия сет - 7:5.

Във втория сет Гаске започна колебливо, но в крайна сметка успя да се справи с мощните удари на Димитров и спечели. Григор обаче изпита сериозни проблеми в своето подаване през целия втори сет, но все пак успя да спаси цели 4 точки за пробив и изравни - 1:1. Гаске безпроблемно стигна до 2:1, а Димитров отново трябваше да се защитава убедително при 2 брейк точки за французина, но отново се справи.

Последваха два много тежки гейма, в които и двамата можеха да пробият своя съперник. Първо българинът не се възползва от слабости в играта на Гаске и при 30:40 не можа да пробие. Гаске от своя страна получи нови две точки за пробив при 15:40, но феноменални удари по линиите на Григор му осигуриха равенство, а след това и победа в гейма - 3:3.

Следващите подавания бяха спечелени без проблеми от сервиращия, а при 4:4 Димитров вдигна темпото и успя да пробие своя съперник, след като имаше няколко възможности да го направи през целия гейм. За голямо съжаление на всички почитатели на тениса и най-вече на Димитров, пробивът бе върнат в следващия гейм.

В най-дългото разиграване до този момент (36 удара) Григор почувства силна болка в лявото бедро, а Гаске се възползва и регистрира уинър за 5:5. В следващия сервис-гейм на французинът Григор не можеше да помръдне, а след него Григор се приближи към стола за почивка със сълзи на очите. Лекарите направиха каквото можеха, но българинът не можеше да се движи успешно по корта.

Това си пролича при сервирането му при 6:5, когато Димитров даде всичко от себе си, но отново почувства силна болка в бедрото и не успя да се противопостави на Гаске - 7:5 и равенство в сетовете.

През третия сет Димитров не изглеждаше добре, а крампите в бедрото не спираха. Това доведе и до спад в играта на българина, който правеше всичко възможно да остане в мача, но това така и не се случи. Гаске поведе с 2:0 и се стремеше към дълги разигравания, като тактиката му сполучи и Григор спечели само 2 гейма в следващите минути и загуби сета - 2:6 и 1-2 при геймовете.

Григор вложи всичките си сили в четвъртия сет и направи и невъзможното, за да се противопостави на Гаске. Той направи няколко феноменални и дори магически удари, но тези временни проблясъци не му помогнаха да преодолее болката в бедрото. Двамата си размениха няколко изключително оспорвани сервис-геймове, но при 3:2 Гаске проби и запази аванса си до самия край - 3:6, 1-3 в сетовете и загуба за Димитров, който изигра един от най-добрите си двубои в кариерата.

Водещи

Най-четени