Григор Димитров отпадна от полуфиналите в "Куинс клъб" 16.06 | 19:28

Гришо не можа да надскочи себе си и беше отстранен от Давид Налбандиян

От Даниел Любомиров

Григор Димитров допусна поражение в два сета 4:6, 4:6 срещу бившия номер 3 в световната ранглиста Давид Налбандиян и отпадна от полуфиналите на турнира AEGON Championship в тенис "Куинс клъб".

Така българинът напуска надпреварата в Лондон, която служи като тренировка за "Уимбълдън", но прибави цели 90 точки към актива си за ранглистата и си спечели 25 940 евро от наградния фонд, който общо е 625 000.

Гришо и Налбандиян досега не се бяха изправяли един срещу друг, като това се случи в първия полуфинал в кариерата на българина и 40-ия на сметката на аржентинеца. За Налбандиян класирането на финала бе първо на трева от 10 години, когато игра за титлата от "Уимбълдън".

Григор Димитров още с вчерашната си победа над Кевин Андерсън постигна най-големия успех в историята на българския тенис.

На финала пък Налбандиян ще се изправи срещу Марин Чилич.

Първи сет: Налбандиян повежда с 6:4

Григор имаше затруднения в изпълняването на сервиса си в първия гейм заради силния вятър и това се отрази на резултата, като Налбандиян успя да вземе ранно предимство с пробив.

Българинът обаче осъзна, че при тези атмосферни условия посрещането е на моменти по-изгодната позиция и светкавично изравни резултата, пробивайки съперника си, който спечели само 2 разигравания - 1:1.

Тенденцията се запази и в третия гейм при сервис на Гришо, който направи първата си двойна грешка и трябваше да отразява две възможности за пробив. Налбандиян обаче направи непредизвикана грешка, а българинът направи ас, за да доведе нещата до дюс. Последва нов брейк-пойнт за аржентинеца, но Димитров спаси и него, след което спечели гейма и поведе с 2:1.

За съжаление на хасковлията, в играта му настъпи известен спад и той започна да прави все по-чести грешки, които улесниха Налбандиян в изравняването на резултата и след това в постигането на нов пробив - сеченият бекхенд на Гришо не му носеше позитиви и той изостана с 2:3.

Следващите два гейма протекоха оспорвано, но и двамата тенисисти допуснаха подаванията им да бъдат пробити - Гришо бе близо до това да опази своето, но при втория дюс не можа да вкара минаващ удар в очертанията на корта - 3:4. Също така правеше впечатление неспособността на българина да вкарва първия си сервис, което допълнително улесняваше Налбандиян.

Двамата съперници постигнаха сравнително лесно успех при следващите си сервирания, като при 5:4 в своя полза аржентинецът имаше предимство да подава за спечелване на първия сет. Гришо не можа да направи дори точка и отстъпи след 6:4.

Втори сет: Налбандиян печели мача при същия резултат 6:4

След като двамата си размениха по един бърз сервис-гейм, който спечелиха, се стигна до най-дългата трета част във втория сет. В нея Гришо бе постоянно в ролята на догонващ, като при 15-30 дори прибягна до крайно необичаем прийом - застана на колене, за да изпълни форхенд в обратния диагонал, но не намери очертанията на корта.

В крайна сметка с удар в мрежата, която върна топката в полето на българина, той трябваше да преклони глава за първи пробив в сета и предимство 2:1 в геймовете за Налбандиян. Аржентинецът без да блести на корта изглеждаше в далеч повече синхрон с условията за игра и не си позволяваше да прави серия от грешки.

Четвъртият гейм бе един от най-дългите до момента в срещата, а Налбандиян успя да увеличи предимството си, въпреки неистовите опити на Гришо да върне пробива. След 7-минутна битка на корта и 3 дюса обаче бившият номер 3 в световната ранглиста успя да принуди съперника си да греши и да поведе с 3:1.

Последва светкавичен сервис-гейм за Григор, който намали до 3:2, а в следващата част направи най-качествените си удари в мача и проби най-сетне съперника си - 3:3. Впечатляващият обрат бе затвърден с успех в следващия гейм, след който Димитров поведе с 4:3 - три последователни спечелени части.

Серията на Гришо бе прекъсната в 8-ия гейм, а 9-ият продължи цели 9 минути и бе изпълнен с дълги разигравания, в които обаче българинът демонстрира липса на равновесие и баланс, както и няколко непредизвикани грешки (включително и от бекхенд).

Налбандиян бе непоколебим в поведението си на корта и след като успя да запази спокойствие в разиграванията, спечели гейма и поведе отново с 5:4, за да се постави в позиция на сервиране за мача.

Аржентинецът не допусна изненада и достигна 1-ви финал на тревен корт от 10 години насам.

Водещи