Григор Димитров подчини Голиат от ЮАР 26.06 | 20:45

Българинът се класира за втори кръг на "Уимбълдън", надделявайки над 203-сантиметровия Кевин Андерсън

От iNews.bg

Първата ракета на България Григор Димитров се класира за втори кръг на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", след като днес хасковлията спечели продължителната корида с южноафриканеца Кевин Андерсън.

Двубоят, който бе прекъснат за кратко поради дъжд, завърши 3-1 сета в полза на българина - 7-5 7-6(3) 6-7(4) 6-3. Григор Димитров не допусна нито един пробив в своето подаване, като достигна до решаващ такъв в четвъртия сет, който и в крайна сметка му донесе трети успех от четири мача срещу високия 203 сантиметра южноафриканец. За целта помогнаха и изумителните 71 уинъра, които нашият представител наниза в полето на своя съперник.

Така Гришо отново се класира за втори кръг в Лондон, където негов опонент ще бъде кипърецът Маркос Багдатис, който същевременно надигра испанеца Алберт Монтанес. До този момент двамата са играли само веднъж един срещу друг, като това се случи в Мюнхен през 2011. Тогава Григор Димитров записа успех с 2-1 сета.

Три пъти се бяха изправяли един срещу друг Григор Димитров и Кевин Андерсън, като предимството бе в полза на българина - 2-1 победи. За последно двамата премериха сили през този месец - в Ийстбърн, където Гришо се наложи в три сета и достигна исторически за българския тенис ½-финал на ATP турнир.

Двубоят в Лондон стартира с размяна на геймове за 2-2, като и двамата сервиращи не изпитваха никакви проблеми при своето подаване. В петия гейм българинът за първи път изпита колебания при свой сервис, като в крайна сметка спаси точка за пробив, измъквайки подаването си за 3-2. В следващия гейм сблъсъкът бе прекъснат за известно време поради традиционното за Острова следобедно преваляване.

След подновяването на срещата Григор стигна до две точки за пробив, но южноафриканецът удържа фронта и изравни за 3-3. Двамата тенисисти продължиха да не допускат грешки на свой сервис, а при 5-6 Андерсън вече подаваше за вкарване на сета в тайбрек. Тук двуметровият южноафриканец показа колебания и се стигна до сетбол в полза на Григор, като последва топка в аут и 7-5 за хасковлията в първата част.

Тенденцията от първия сет се запази и във втория, а двамата тенисисти продължиха да печелят подаванията си, не допускайки ранен пробив. Съвсем методично и последователно се стигна до ново равенство 5-5, като този път Кевин Андерсън не сбърка при свой сервис и нещата стигнаха до тайбрек. Там хасковлията бе по-ефективен от своя съперник, като записа резултат от 7-3 и дръпна с 2-0 сета.

Третата част стартира изцяло като предишните две, а Григор Димитров и Кевин Андерсън започнаха наново размяната на подавания. Геймовете се нижеха един след друг, като не бе изненада, че отново се стигна до тайбрек. Там обаче българинът не успя да повтори упражнението от втория сет, като този път отстъпи на своя съперник, който намали резултата на 1-2.

Четвъртият сет най-сетне предложи нещо различно на публиката, като този път двамата тенисисти приключиха далеч по-скоростно. При 4-3 в своя полза Гришо достигна до скъпоценен пробив, който в последствие затвърди и сложи точка на оспорвания сблъсък.

Водещи