Гришо отстъпи в 2 тайбрека и отпадна преди да срещне Федерер 26.10 | 22:06

Димитров не можа да се пребори с Пол-Анри Матьо и загуби с 6:7(2), 6:7(4)

От Даниел Любомиров

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се размина с възможността да се изправи срещу световния номер 1 и жива легенда Роджър Федерер на силния турнир в Базел.

Гришо водеше с 5:2 в първия сет срещу Пол-Анри Матьо, но допусна нелепо изравняване, след което отстъпи след тайбрек - 6:7 (2).

Във втората част на двубоя подемът в играта на французина бе прекалено силен и дойде неговия ред да поведе с 5:2, но Димитров успя да обърне развоя на събитията и вкара мача във втори решаващ 13-ти гейм. За съжаление обаче Гришо отстъпи и в него със 7:4, с което отпадна от турнира след точно 2 часа игра.

Така Григор отпада на четвъртфиналите в швейцарската столица и ще остане със спечелените до момента 90 точки за ранглистата, които не е съвсем ясно дали ще му стигнат за дебют в топ 50 на мъжкия елит.

Димитров направи цели 6 двойни грешки, но пък наниза и впечатляващите 15 аса, като завърши с 57% успеваемост на първия сервис. Показателите на съперниците в другите части на статистиката бяха напълно равни, но в крайна сметка Матьо се класира за полуфиналите.

Хасковлията започна мача с двойна грешка, но въпреки това сервисът му се стабилизира в следващите разигравания и успя да натрупа 3 аса в първите два гейма - 2:1. Матьо също почна убедително с начален удар, за да изравни 2:2, след което стигна до две възможности за пробив, но те дойдоха главно заради двата фаула на Григор.

Димитров успешно контрира брейк боловете и с нови два аса си върна предимството в резултата, което в следващия гейм подплати с пробив. Матьо се поддаде на напрежението и направи три последователни непредизвикани грешки, за да позволи на българина да поведе с 4:2.

Гришо затвърди брейка със спечелване на следващото си подаване, но за негово съжаление след това настъпи спад в играта му. Двойните грешки отново разсейваха подаването му, а този път Матьо не пропусна да се възползва от появилата се възможност за пробив и намали значително изоставането си при 5:4.

При 6:5 Димитров стигна до два сетбола, но не можа да ги реализира, след като Матьо вкара в употреба сервиса си, за да вкара сета в тайбрек. В него Григор записа само 2 точки и сравнително бързо отстъпи с 0:1, като отново направи двойна грешка от подаването си.

Втората част на мача премина по огледален начин на корта, защото този път французинът стартира убедително и без особени затруднения спечели първите си два сервис-гейма, за да излезе напред с 2:1. Гришо се нуждаеше от повече време, за да взима своите подавания, но все пак се придържаше близо в резултата до 3:2, когато последва първия пробив в сета.

Хасковлията направи поредната си двойна грешка, след което сбърка по елементарен начин две топки, за да опропасти преднината си от 30-0 и да изостане с 4:2 в резултата. Последваха два бързо разменени геймове на съперниците, за да се стигне до ситуация, в която Матьо сервираше за мача.

Димитров демонстрира отлична концентрация и движение по корта, за да върне пробива. Той стигна до две възможности за брейк, като се възползва от втората с блестящ уинър, който закачи линията и доведе нещата до 5:4.

Десетият гейм също не мина без драми, като Гришо можеше бързо да го приключи, защото рано-рано поведе с 40-15, но великолепният отговор на Матьо му заслужи дюс. Много добър слайс бекхенд и мощен сервис обаче дадоха възможност на българина да изравни - 5:5.

Гришо вкара мача в тайбрек, след като спечели сервирането си за оставане в мача. За съжаление обаче отстъпи със 7:4 точки и не можа да се класира на полуфиналите.

Най-четени