Даниел Иванов - Аоияма надвит за 10-ти път в Токио 21.09 | 13:10

"Синята гора" отново преклони глава в супертурнира "Аки башьо"

От Даниел Любомиров

Даниел Иванов - Аоияма записа десето поражение на супертурнира "Аки башьо" в Токио и продължава да има само 3 победи в състезанието.

Този път "синята гора" бе изтласкан от дохьото от 182-килограмовия Тойохибики с техниката "ошидаши". Тя представлява избутване от очертанията на глинения кръг с постоянен контакт на ръцете на атакуващия с тези на съперника.

Именно тази техника е любимата на Тойохибики и той успя да я приложи успешно за 16-ти път в последните 6 големи турнира в сумото. Така опонентът на Иванов с по-ниския ранг "магаешира" записа 6-та победа в 13-те си срещи до момента.

"Комусуби" Аоияма пък продължава негативната си статистика 3-10 победи към загуби, като след края на турнира в Токио за съжаление ще бъде понижен в по-долния ранг. Именно в столицата на "Страната на изгряващото слънце" Даниел Иванов изигра единствения си засега турнир с ранг "комусуби", но ще трябва да се раздели с него, след като стана ясно, че ще завърши с негативен резултат победи към загуби.

Кандидатът за Велик шампион Харумафуджи постигна 13-та победа в Токио и вече е само на 1 успех от постигане на заветната си цел. Благодарение на техниката "йорикири" - най-разпространения похват в сумото - той се справи със съпротивата на "секиваке" - Кисеносато, за когото пък това бе трето поражение.

Така едва 133-килограмовият монголец Харумафуджи продължава да бъде едноличен лидер и основен фаворит за Купата на Императора в Токио.

Единственият "йокодзуна" до момента Хакухо използва успешно хватката "ошидаши", за да изтласка от глинения кръг "секиваке" Какурю. Така Великият шампион вече има 12 победи и само 1 загуба, докато Какурю преклони глава за трети път в японската столица.

Утре Даниел Иванов - Аоияма излиза на дохьото срещу "магаешира" Хомашо, а именно Какурю ще се опита да попречи на Харумафуджи да стане "йокодзуна". Хакухо се изправя срещу "секиваке" Кисеносато.

Водещи

Най-четени