Данчо Йовчев – за спорта, децата и благотворителността 13.01 | 13:13

Пред iNews Йовчев разказа и за спортния спектакъл „Приказка на живо“

От Георги Тотев

Легендарният български гимнастик Йордан Йовчев организира уникален спортен шоу спектакъл "Приказка на живо”. Грандиозното събитие ще се проведе на 20 януари в зала Универсиада. Входът е свободен, а шоуто е организирано с благотворителна цел.

В спектакъла ще вземат участие над 200 деца - най-добрите национални състезатели и младите надежди в спортната и художествена гимнастика, в акробатиката, в скоковете на батут и аеробиката. Свое съчетание ще покаже и генералният секретар на БФГ Красимир Дунев, който е олимпийски вицешампион на висилка от Атланта'96. Водещ на шоуто ще бъде незабравимата гимнастичка и спортен коментатор – Вера Маринова.

Целта пред Йовчев е ясна - да се обърне поглед към децата на България. Единственият българин носител на два медала от две Олимпиади е категоричен, че младите трябва да усетят духа на спорта и да прекарват повече време в спортните зали.

В специално интервю за iNews Йордан Йовчев разказа малко повече за предстоящия спектакъл, както и за развитието на спорта в България от негова гледна точка.

- Какво представлява проектът "Приказка на живо”?

Този проект не е малък, става въпрос за около 200 деца. Досега не е имало такова събитие, най-вече защото е с благотворителен характер. Участват петте вида гимнастически спортове – Спортна гимнастика, Художествена гимнастика, Аеробика, Акробатика и Батут. Всеки един вид спорт се включва с най-доброто в шоуто, като ще участват представители на националния отбор и естествено най-доброто от подрастващото поколение.

- Каква е целта и идеята на спектакъла?

Идеята е не само да се популяризират гимнастическите спортове, но и цяла България да види, че има и подрастващо поколение, на което може да се разчита. Младите трябва да спортуват - за децата е много по-хубаво и полезно да прекарват времето си в залите, отколкото да стоят в компютърните зали или да се занимават с наркотици.

- Има ли трудности по организацията на спектакъл с благотворителна цел?

Всичко по организацията е трудно, защото има хора, които работят в чужбина като Вера Маринова – тя работи в Англия за BBC и се явява като режисьор на спектакъла. Кореспонденцията е по-трудна, всеки от тези пет вида спорт си участва с хореография и сценарии. По-малките деца трябва да запомнят съчетанията си и съответно повечето адреналин ги обърква малко и те са притеснени. В Акробатиката и Батута ще дойдат най-добрите състезатели, които пък се готвят в Габрово. На 19-и се събираме и ще направим първа репетиция. Българската национална телевизия ще предава спектакъла на запис на 23 януари от 16:00 часа. Надяваме се през годината да направим още един спектакъл, който да зарадва хората и в други градове в страната, но нека първо всичко тук да мине гладко.

- Според теб спортната гимнастика може ли да накара децата и хората отново да заобичат спорта и да се върнат в залите?

Спортната гимнастика е достатъчно труден спорт и всяко упражнение е голямо предизвикателство. Това е свързано с дисциплина, с желание и всички останали качества, които могат да те изградят като добър човек в обществото. Спортната гимнастика е много разноообразен и труден спорт. Въпреки затрудненията, които имаме като зали, въпреки всичко тези деца имат желание да развиват любов към спорта. Те не го правят за пари. Те обичат спорта и затова са в залите. Щом едни деца могат да развият любов към спорта, значи и другите го могат, защо трябва да седят по заведенията и по компютрите. Не е задължително да възбудим интерес на децата към спортната гимнастика, напротив – ние просто искаме те да практикуват някакъв спорт. Те трябва да се докоснат до спорта, да видят, че другите деца практикуват. Има зали, където може да се пракикува – било акробатика или каквото и да е. Хубаво е да се види, че ние можем да се обединяваме, което е нещо положително за обществото.

- От финансова гледна точка някои спортове не изглеждат ли по-печеливши?

Не всеки трябва да търси финансовата изгода. Спортната гимнастика не е толкова комерсиален спорт и в него няма пари. Дори и да си един национален състезател на достатъчно добро ниво, няма откъде да натрупаш активи. При нас не е като във футбола или тениса. Няма трансфери и такива колосални суми. Нашата цел е да изградим в децата спортния дух, който да им помага в живота. Целта ни е да накараме децата да заобичат спорта и да го практикуват под каквато и да било форма.

- Имате ли добри условия за трениране, какво правят институциите в България за базите?

В момента националния тим тренира и на Герена, и в залата на ЦСКА, също така ходим по лагери. Помагат ни много от националната спортна база и министерството на спорта. В момента те изграждат спортна база Раковски, която я има от години и имаше нужда от много мащабен ремонт, който е пред завършване. Това е нов живот за гимнастиката. Това, което правят НСБ и МВФС за нас, съм сигурен, че ще доведе до много и то добри резултати. Наистина се прави нещо много добро. Залата е много добре оборудвана с всякакви модификации на европейско ниво. Съвсем скоро ще влезем в нея. На този етап благодарим на всички, които ни помогнаха. Също така искам и да благодаря на всички треньори, че изчакаха това да се случи. Те трябва да са наясно, че в тези трудни времена не става всичко на секундата.

- Как върви развитието на младите таланти в спортната гимнастика в цяла България?

Има много млади таланти. Наскоро едно момче от Търговище се представи много добре на турнир в Сърбия. Много добри гимнастици се развиват в ЦСКА, Левски и в клубовете от Варна и Пловдив. В Благоевград дават много за този спорт и организират турнири. Имаме много добри деца в Търново и в Русе. От тези градове винаги израстват млади таланти за националния отбор. В мъжката гимнастика нещата се развиват много добре, имаме деца във всички възрастови групи. При момичетата имаме много добри състезателки в групата 11-12 години. След това има някаква дупка в поколението, което сега спада в групата 12-16-годишна възраст. Трябва да знаем, че това не се случва само при нас. Държави като Украйна, Беларус вече нямат женска гимнастика.

- Какъв е потенциалът на националния отбор по спортна гимнастика?

Като национален отбор имаме много добър потенциал. Говоря за Филип Янев, Александър Батинков, Еди Пенев напоследък много добре се изявява. Все пак и аз давам някакъв пример и продължавам да тренирам. Мисля, че на този етап задържаме много добри позиции в международната гимнастика. Почти няма състезание в годината, било то Световно или Европейско първенство, от което да се върнем без медал. С подобрените бази и с нарастващия интерес се надяваме на още повече успехи.

Водещи

Най-четени