Двоен български триумф на силен турнир по сумо в Токио 04.10 | 14:18

Българската звезда в сумото Калоян Махлянов-Котоошу спечели юбилейното 70-о издание на традиционния турнир, който се провежда ежегодно всеки октомври в двореца "Кокугикан" в японската столица Токио

От Мариян Найденов

Българската звезда в сумото Калоян Махлянов-Котоошу спечели юбилейното 70-о издание на традиционния турнир, който се провежда ежегодно всеки октомври в двореца "Кокугикан" в японската столица Токио.

28-годишният българин избута от дохиото монголеца с ранг одзеки - Харумафуджи, а на финала надви защитаващия титлата си от миналогодишното издание на турнира естонец Баруто.

За Гиганта от Джулюница това бе втора титла от турнира след успеха му преди 6 години, още преди да извоюва правото да носи ранга си - "одзеки". Съревнованието е доста престижно, защото е него участват най-силните състезатели, но е повече с демонстративен характер и не е от ранга на шестте турнира от поредицата "Башьо".

Триумфът за българските сумисти бе пълен, защото другият роден представител в надпреварата - Даниел Иванов-Аоияма остана без конкуренция при борците от втората дивизия "джурю".

Единственият действащ "йокодзуна" Хакухо пък претърпя изненадваща загуба още в първата си схватка от турнира, отстъпвайки на "маегашира" Гоейдо.

На последния голям турнир "Аки Башьо", който завърши преди две седмици отново в Токио Котоошу се оттегли от борбата заради контузия в коляното и в лакътя, след като преди това записа пет загуби и само една победа. Титлата в Японската столица тогава отиде в ръцете на Хакухо. За монголския "Велик шампион"това бе 20-а купа на Императора.

Водещи

Най-четени