Дженсън Бътън най-бърз в петъчните тестове на пистата Сузука 07.10 | 10:04

Дженсън Бътън спечели и двете тренировки преди Гран при на Япония, с което даде заявка, че е основен претендент за второто място в класирането

От Даниел Любомиров

Единственият реален конкурент на Себастиян Фетел във Формула 1 Дженсън Бътън спечели и втората петъчна тренировка на пистата Сузука преди Гран при на Япония. Пилотът на МакЛарън регистрира най-бързо време - 1:31.901 минути и подобри собственото си постижение от сутришната сесия, когато отново бе лидер.

На втора позиция се нареди Фернандо Алонсо, който остана на 0.174 секунди от световния шампион за 2009-та година. Състезателите на Ред Бул Фетел и Марк Уебър завършиха тренировката на трето и четвърто място, но загатнаха за потенциала на болидите си, след като завъртяха доста обиколки с меките гуми на Пирели.

Световният шампион Фетел бе възпрепятстван да запише оптимално време на пистата, поради появата на жълт флаг след катастрофата на Рубенс Барикело от Уилямс на първия завой Дегнер - инцидентът бе подобен на този на самия Фетел в първата проверка на Сузука.

Фелипе Маса финишира на пета позиция, следван от пилотите на Мерцедес Михаел Шумахер и Нико Розберг. Немското дуо на отбора, воден от Рос Браун, изпитваше проблеми в сутрешните тренировки, но показа по-добро темпо във втората 90-минутна сесия.

Люис Хамилтън, който бе лидер в началото на тестовете, остана едва осми. Виталий Петров се нареди девети, следван от състезателя на Торо Росо Себастиен Буеми.

Пилотите на Уилямс претърпяха тежка тренировка, след като първо Баричело излезе от пистата на първия завой Дегнер и блъсна колата си, а след него Пастор Малдонадо имаше технически проблем и спря болида си на същото място.

Михаел Шумахер се представи солидно и в двете сесии със своя Мерцедес, като завърши като последния пилот в рамките на 1 секунда от лидера Бътън. Розберг този път успя да се нареди в десетката, след като сутринта изпитваше далеч повече трудности на трасето.

Водещи

Най-четени