Джон Хигинс е Кралят на PTC Victoria Bulgaria Open 09.06 | 21:08

Вълшебника от Уишоу направи страхотен двубой и обърна Нийл Робъртсън

От Иво Вецев

Пред около 1700 зрители в столичната зала "Универсиада" Джон Хигинс изигра най-силния си мач по време на PTC Victoria Bulgaria Open и триумфира с първата титла за новия сезон след страхотен успех с 4:1 над новия №1 в света Нийл Робъртсън.

Срещата продължи около час и половина, в които зрителите се насладиха на невероятно резултатен двубой, но и на качествена тактическа игра, която се оказа ключова за успеха на Вълшебника от Уишоу.

Феновете, които бяха разочаровани от отпадането на О'Съливан именно от Хигинс, със сигурност са останали доволно, тъй като сблъсъкът между шотландеца и Робъртсън беше истинска наслада за окото.

Също така днешната среща между двамата влиза в историята като първия финал, в който един срещу друг се изправят Робъртсън и Хигинс. Досега те бяха играли най-много полуфинал (два на брой), като единият бе през миналата година в София и отново шотландецът беше победител.

Той печели чек за 25 хиляди евро и купа, специално изработена за второто издание на невероятно силния турнир PTC Victoria Bulgaria Open, който събра близо 2000 души във финалния ден на турнира.

Миналата година отново той беше на финалът, но тогава Тръмп бе безапелационен и спечели с категоричното 4:0.

Двамата финалисти бяха тържествено представени пред 1700 зрители в зала "Универсиада", като първи на финалната маса се появи 4-кратният световен шампион Хигинс, а след него и бъдещият №1 в ранглистата Нийл Робъртсън.

Фрейм №1 - резултатност на Робъртсън

Първи разбива Вълшебника от Уишоу, като остави непокрита червена и Гръмотевицата се възползва - дълга червена, комбинирана с розова. Робъртсън имаше леки проблеми с пласирането, но се справи с отделените червени. Проблемът за него дойде при вторичния разбиващ удар, след като се заби прави в топките и остана между тях - серията му приключи на 40.

Хигинс се върна край масата, но направи два пропуска по червени, като при втория остави такава за горен десен джоб - след кратък размисъл Робъртсън реализира и започна нов брейк. Той бе достатъчен за победа в откриващата партия, като Машината от Мелбърн вкара розова, за да спечели математически фрейма и се отчете със серия от 63 точки - 0:1.

Фрейм №2 - Хигинс с първи халф сенчъри брейк

Хигинс отново остави непокрита червена при неуспешен опит да остави бялата на десния джоб в горния край. Робътрсън атакува отделената червена и регистрира 14 точки, преди да пропусне червена за среден ляв. Това позволи на Вълшебника да запише своя първи пункт в срещата.

Последва игра на нерви край червените топки, като първи статуквото опита да наруши Хигинс с крос дабъл за среден ляв джоб, но пропусна. Все пак той успя да вкара след неуспешен удар на съперника си и започна първата си серия в мача.

Тя мина през много тежки удари от средна дистанция и позициониране от синя към червена, но все пак шотландецът се отчете с 60 точки - напълно достатъчни за 1:1, въпреки че Робъртсън се опита да направи няколко опита за снукър на съперника си. Той направи един, но Хигинс съумя да се справи и се разписа във финалния мач с прекрасен крос дабъл по зелена.

Фрейм №3 - горещата ръка на Вълшебника

С няколко грешки започна партия №3, като при вторичен рзбиващ удар Робъртсън насочи вниманието си към червените, изпускайки синята от контрол. Последва грешка и на Хигинс и двамата си размениха няколко защитни удара.

Вълшебника от Уишоу този път надделя и вкара червена от средна дистанция. Това даде старт на дълга серия от 73 точки - 2:1 за 4-кратния световен шампион.

Фрейм №4 - висш пилотаж ала Вълшебника от Уишоу

Отново Хигинс пръв намери пролука и вкара червена, комбинирана с черна. Той обаче не намери продължение и бе принуден да отстъпи.

Нийл загуби тактическата битка, след като шотландецът реализира феноменален удар по червена в среден ляв джоб.

Брейкът на Хигинс се развиваше отлично, след като той вкара няколко много трудни топки, а след това направи феноменален вторичен разбиващ удар през цялаСерията му беше много трудна за конструиране, но победителят от Шанхай Мастърс се справи блестящо и реализира първия сенчъри брейк във финала - 118 точки.

Фрейм №5 - супер край на шоуто PTC Victoria Bulgaria Open

Двамата стартирата с прекрасна тактическа игра, като Хигинс беше принуден да опита два пъти да вкара заради липсата на червена, с която да върне бялата в долната част. Робъртсън обаче не се възползва от това, а дори вкара бялата при далечен удар.

Вълшебника веднага се възползва и реализира дълга червена, която комбинира с черна, и започна да гради решаващия брейк във фрейма и турнира. Той не сбърка и с перфектна игра реализира 87 точки - 4:1 и победа за Джон Хигинс!

Водещи

Най-четени