Димитър Бербатов - все още несигурен в своето бъдеще, въпреки чудесния сезон 21.03 | 11:52

Загадъчната звезда на Манчестър Юнайтед се надява да остане на "Олд Трафорд"

От iNews.bg

Димитър Бербатов би трябвало да се радва на ласкателства и да гледа с увереност към наградите за футболист на годината в Англия, след като стана първият играч, отбелязал 20 попадения във Висшата лига през този сезон. Нещо обаче все още не изглежда наред със загадъчната звезда на Манчестър Юнайтед.

В материал на авторитетния английски всекидневник The Telegraph, английският журналист Марк Огдън  коментира ситуацията с най-добрият български футболист за последните няколко години.

Българинът може би взе участие в решаващия миг от сезона в Англия, отбелязвайки победен гол в 88-ата минута, благодарение на който Манчестър Юнайтед се възползва от грешната стъпка на Арсенал и дръпна с пет точки на върха в класирането.

И докато Уейн Рууни бе далеч от най-добрите си мигове през настоящата кампания, Бербатов взе дейно участие в победи като тези над Ливърпул, Блекбърн, Съндърланд и Блекпул. Неговата награда обаче изглежда е място на резервната скамейка и безразличието на сър Алекс Фъргюсън.

Водещ голмайстор или не, Бербатов започна като титуляр само два от последните девет мача на своя тим във всички състезания. Въпреки рекордната си трансферна сума от над 30 милиона паунда, в момента българинът трябва да гледа как 7-милионният Хавиер Ернандес оформи доста обещаващо партньорство с Уейн Рууни в атаката на "червените дяволи".

Освен това, Димитър Бербатов все още е в очакване на решението относно своето бъдеще. От края на миналия сезон, цели седем от неговите съотборници преподписаха с клуба, но българинът продължава да очаква изпълнителният директор Дейвид Гил да го потърси за подпис под нов контракт.

Юнайтед държат ключа за развитието на този казус. Когато Бербатов се присъедини към клуба през септември 2008-а година, подписвайки четиригодишен договор, от клуба приложиха клауза, според която могат да му предлагат по още една година винаги, когато решат. Практика, която на "Олд Трафорд" използват с футболистите над 30-годишната възраст от доста време насам.

Така че от Юнайтед не се чувстват притиснати да размишляват върху евентуалния нов договор на Бербатов и новите финансови параметри в него. Контрактът на българина може и да изтича през 2012-а година, но от клуба могат да го удължат за още 12 месеца във всеки един момент.

След като изигра важна роля в борбата на Юнайтед за титлата, Бербатов може би си мисли, че е направил всичко по силите си да заслужи своето оставане в Манчестър. Според други обаче, вероятно неговото слабо представяне в първите две години на "Олд Трафорд" означава, че той има много за наваксване.

И все пак, без намесата на Бербатов срещу Болтън, амбициите на тима за титлата през този сезон щяха да изглеждат наранени и посинени, точно както списъкът с контузените им футболисти.

Заменил на почивката Хавиер Ернандес, Бербатов спечели мача на Юнайтед, оказвайки се най-съобразителен след лошата на реакция на вратаря на Болтън, последвала шута на Луиш Нани в 88-ата минута на мача.

"Бербатов е страхотен нападател. Той винаги може да отбележи подобен гол и е много важен за нашия състав. Най-важното в нашия отбор обаче е фактът, че винаги играем до последната секунда", коментира самият португалец след въпросния двубой.

Целият "Олд Трафорд" изтръпна, усещайки, че става свидетел на един от онези моменти, печелели титлите през минали години, като например късното попадение на Федерико Македа слещу Астън Вила преди две години. Осигуряването на 19-а титла със сигурност е приоритет пред сър Алекс Фъргюсън, но шотландецът получи нови неприятни новини – контузия на Уес Браун и червен картон за Джони Еванс, които задълбочават проблемите на "червените дяволи" в отбрана още повече.

Майкъл Карик, който също бе играч на Тотнъм и се счита за един от близките хора на Митко Бербатов в тима, не пропусна да отбележи важността на попадението на своя приятел.

"Тази победа бе изключително ценна за нас, трите точки са от особена важност. Вярвахме до последно и продължавахме да опитваме, когато за щастие Димитър Бербатов ни донесе успеха. Усещането беше страхотно", заяви Карик.

"Ще бъде чудесно, ако в края на сезона триумфираме с титлата, да можем се върнем назад и да кажем: това бе един добър ден", допълни полузащитникът.

Дали денят ще добър за Манчестър Юнайтед, предстои да разберем скоро. Дали Димитър Бербатов ще погледне с усмивка на въпросното попадение, или вкусът му ще нагарча – ще стане ясно в края на май, когато "червените дяволи" ще са изиграли и останалите си осем мача от тазгодишното издание на Висшата лига.

Българинът със сигурност ще има още достатъчно възможности да зарадва "Олд Трафорд" и своя наставник сър Алекс Фъргюсън. Юнайтед може би води с пет точки, но вторият Арсенал има двубой по-малко, а освен това приема Бербатов и компания на своя "Емирейтс Стейдиъм" в Лондон в началото на май. Дали характерът и опитът на Юнайтед ще им позволят да се окичат със златните медали, или най-после Арсен Венгер ще донесе титла във витрината на Арсенал?

Димитър Бербатов, Хавиер Ернандес и разбира се - сър Алекс Фъргюсън, със сигурност скоро ще трябва да отговорят на тези въпроси.

Водещи