Дирк Новицки е новият спортен герой на Германия 14.06 | 14:11

Немската общественост проследи с жив интерес триумфа на своя сънародник в НБА, а фенове на баскетбола напълниха пъбовете

От iNews.bg

Футболът може и да е несъмнено спорт номер 1 в Германия, но един баскетболист успя да се изкачи до заглавията на всички ежедневници в западноевропейската страна. Дирк Новицки и неговият Далас Маверикс спечелиха шампионската титла в НБА, а по този начин русокосият атлет се превърна в първият германец в историята, постигал подобен успех в "Лигата на извънземните".

"Това е титлата, която ни липсваше", можем да прочетем на първа страница на най-продавания вестник в страната Bild, който обикновено обръща внимание най-вече на футболните страсти.

Bild стигна дори по-далеч, класирайки мегауспеха на Новицки сред най-великите спортни постижения на Германия, редом с първата световна титла на Бундестима през 1954, успехите на боксьора Макс Шмелинг, триумфа на Борис Бекер на "Уимбълдън" през 1985 и победата на Ян Улрих на "Тур Дьо Франс" преди 14 години.

Дирк Новицки съумя да запише 26 точки средно на мач във финалите, поради което и бе обявен за MVP (най-полезен играч) в сериите с Маями Хийт. Шампионският пръстен на Новицки със сигурност и ще върне баскетбола на спортната карта на Германия. Подобен бе случаят през 1993, когато страна триумфира като европейски шампион, но в последствие този спорт отново потъна в забвение.

Мегазвездата на Далас заслужи похвали дори и от селекционера на немския национален отбор по футбол - Йоахим Льов, който също проследи с жив интерес финалните серии между Маверикс и звездната селекция на Маями.

"Той се представи просто невероятно", възкликна Льов. "Дирк е изключителен, като със сигурност е сред водещите спортисти на Германия. Тази титла е черешката на всичко, което той успя да постигне в Щатите".

И въпреки часовата разлика със Съединените щати, баровете, предаващи сблъсъците между Далас и Маями, бяха препълнени от хора, стискащи палци на своя сънародник. В пъб "Белуши" битката можеше да бъде наблюдавана по специален екран, който обикновено е ползван за предаване на футболни срещи. Тълпата пък избухваше всеки път, когато Далас и Новицки отбелязваха точки в коша на ЛеБрон Джеймс и компания.

"Той го направи! Това е първата и последна титла за немски баскетболист в НБА", каза 28-годишният Якоб, дошъл да проследи похода на Новицки към шампионския пръстен. "Обикновено гледам футбол, но си струваше да стоя буден по това време и да видя този финал".

"MVP" и "Дирк" бяха най-скандираните възгласи от немските фенове, а определено Дирк Новицки записа завинаги името си не само в историята на германския баскетбол, но и в историята на спорта на тази страна изобщо.

Водещи