Далас стана шампион на НБА за първи път в историята си 13.06 | 07:36

Маверикс спечели шестия мач от финала с Маями Хийт със 105:95 и триумфира с титлата в НБА след 4:2 успеха в серията

От Мариян Найденов

Отборът на Далас Маверикс стана шампион на НБА за първи път в историята си, след като спечели шестия мач от финала с Маями Хийт със 105:95 и триумфира в най-силното баскетболно първенство с 4:2 успеха в серията.

Двубоят за титлата бе повторение на този от 2006 година, когато пак двата отбора спореха за титлата и отново финалът се реши в шест мача, но в полза на "горещите". Така, пет години по-късно Далас постигна сладко отмъщение за тази загуба и разби амбициите на звездния отбор на Маями за нова титла в НБА.

Пореден много силен мач за гостите от Тексас направи лидерът им Дирк Новицки, който се отчете с дабъл-дабъл от 21 точки и 11 борби и след срещата германецът заслужено бе обявен за MVP в плейофите на НБА. Отлично се представи и Джейсън Тери, който стана най-резултатният баскетболист на игрището с 27 точки. Хосе Бареа добави още 15 точки, Шон Мериън - 12, а Джейсън Кид 9 точки и 8 асистенции за историческата първа титла на Далас в НБА.

За Маями най-полезен бе Леброн Джеймс с 21 точки и 6 асистенции, Крис Бош завърши с 19 точки и 8 борби, а третата голяма звезда в отбора на "горещите" Дуейн Уейд добави 17 точки, 8 борби и 6 асистенции, но те не бяха достатъчни за победата.

Така Далас - отборът, който едва ли много специалисти са слагали в сметките преди началото на плейофите в НБА, написа история и нареди името си сред шампионите в НБА. Въпреки че Маями бе считан за твърд фаворит на финала, Далас доказа, че има потенциал за нещо повече и така играчи като Дирк Новицки, Джейсън Тери, Шон Мериън, Джейсън Кид и Тайсън Чандлър, които нямаха титла, вече могат да се похвалят с шампионските пръстени в НБА.

Водещи

Най-четени