Драматична пета победа за Фетел по улиците на Монако 29.05 | 17:23

Германецът триумфира в лудо състезание за Голямата награда на Монако

От iNews.bg

Световният шампион във Формула 1 Себастиян Фетел постигна изключително драматична победа в шестото за годината състезание от календара на най-престижната автомобилна надпревара в света.

По улиците на Монако германецът успя да издържи на напрежението и натиска на своите опоненти в състезание изпълнено с множество катастрофи и прекъсвания заради влизане на кола за сигурност по трасето.

Втори веднага след Фетел се нареди испанският пилот на Ферари Фернандо Алонсо, а на трета позиция остана друг бивш световен шампион - Дженсън Бътън с МакЛарън.

Петата победа за сезона на настоящия световен шампион със сигурност е най-трудната му досега, а състезанието за Голямата награда на Монако отново се превърна в огромно зрелище за зрителите.

Най-сериозните неприятности на трасето се случиха шест обиколки преди края, когато едновременно  катастрофираха няколко болида и надпреварата бе прекъсната. Най-тежко пострада пилотът на Рено Виталий Петров, който веднага бе откаран в болница, като към момента руснакът се намира в съзнание и състоянието му е стабилно.

Драмата на тримата в челото пък се състоеше във факта, че Фетел успя да стигна до финала само с една смяна на гуми в 78-те обиколки на пистата. В заключителните минути меките гуми на германеца бяха напълно износени и той едва управляваше колата си, но благодарение не прекъсването заради тежките катастрофи и промяната в правилата, според която пилотите имат право да сменят на гуми по време на червени флагове, той успя да задържи зад себе си Алонсо и Бътън.

Четвърти днес се нареди втория пилот на Ред Бул Марк Уебър, а пети изненадващо завърши Камуй Кобаяши със Заубер. Основният преследвач на Фетел в битката за световната титла Люис Хамилтън остана шести, а десятката допълниха Адриян Сутил, (Форс Индия), Ник Хайдфелд (Рено), Рубенс Барикело (Уилямс) и Себастиан Буеми (Торо Росо).

Така в генералното класиране Себастиян Фетел увеличи преднината си на върха пред Хамилтън и вече има 143 точки, докато британецът разполага с 85. Трети е Марк Уебър със 79, а четвърти Дженсън Бътън със 76. Фернандо Алонсо има 69 и заема петата позиция, а далеч назад в 29 пункта е Ник Хайдфелд, следван от Нико Розберг, Фелипе Маса, Виталий Петров и Камуй Кобаяши, които оформят топ 10 в класирането.

Водещи

Най-четени