Дузпи пратиха Купата в Стара Загора 15.05 | 20:20

Обрати, драма и страхотен футбол белязаха най-добрия финал за Купата на България

От Иво Вецев

Берое загуби два гола аванс от Левски, спаси се от загуба в края на продълженията а накрая съдбата се усмихна на заралии при дузпите и след 3:3 в игровото време и 3:1 при дузпите "зелените" грабнаха своята втора Купа на България.

Заралии бяха по-добрият отбор и Мартинс (16, 28) даде аванс от 2:1 на своите, след като Йорданов (26) беше възстановил равенството за 120 секунди. Андонов (79) осигури 2 гола аванс и двубоят изглеждаше решен.

Силва (80) успя да върне "сините" надежди, а Родригес (88) осъществи немислимото – 3:3 с човек по-малко заради червения картон на Йовов (39). Така се стигна и до 30 минути допълнителен футбол.

В двете продължения имаше няколко положения, като грешка на Караджов едва не доведе до гол, а Илиев трябваше на два пъти да се намесва. Силва пък направи един пропуск за "сините". Така се стигна и до рулетката на дузпите.

След подвига, който сините направиха в края на втората част, при дузпите те се провалиха грандиозно – три пропуска в началото, докато Берое реализира три и пропусна две.

Берое вдига Купата за втори път в последните 4 години, въпреки че изпусна почти спечелен мач през втората част. Сушата на "Герена" продължава 4-годишната си суша. Освен това Левски за първи път губи финал от провинциален отбор.

Николай Митов заложи на най-доброто, с което разполага, въпреки че предстои среща с Лудогорец, която може да реши титлата. На вратата започна Пламен Илиев, докато Ели и Даниел Димов формираха дуото в центъра на защитата. Пинто и Мюлдер почнаха по двата фланга.

Голямата въпросителна в халфовата линия беше кой ще играе зад нападателя. Митов бе предпочел Гаджев пред Михелич, а зад него оперираха Йовов и Стефан Велев. Крилата бяха поверени на Илиян Йорданов (вляво) и Гари Родригес (вдясно). Единственият нападател е Базил де Карвальо, а Жоао Силва започва на резервната скамейка.

Петър Хубчев също заложи на сходна схема, като Иван Караджов пазеше за заралии, а пред него заиграха Крумов, Стойчев, Зафиров и Веселин Пенев.

Халфовата линия изглеждаше малко по-затворена от тази на Левски, като Каядо, Лузейро, Джоман и Елиаш играха малко зад Мартинс. Изнесен напред беше капитанът Андонов.

Още в 1' се стигна до сблъсък между Пламен Илиев и Елио Мартинс, като вратарят на Левски се строполи на земята и близо 5 минути получаваше медицинска помощ на терена. За радост на треньорския екип, състоянието на Илиев не наложи ранна рокада.

Самият двубой започна нервно и от двете страни, като нарушенията в началото насичаха играта, а центриранията в наказателните полета бяха неточни в първите 10 минути. В рамките на 1 минута пък Карвальо имаше страхотен шанс да отбележи след чудесно центриране на Родригес, но пропусна, а в ответната атака играч в синьо парира хубава контра на Берое.

Символичните домакини играеха по-добре в следващите минути и логично се стигна до откриване на резултата - Веселин Пенев получи топката на лявото крило и центрира великолепно към Мартинс, който с глава матира Илиев за 1:0.

Отговорът на "сините" обаче не закъсня и той дойде от най-силния футболист на отбора - Гари Родригес. Холандецът направи феноменален пробив отдясно и стигна до аутлинията. Той центрира в малкото наказателно поле, а там Йорданов протегна крак и успя да изравни - 1:1.

Още в 28' Мартинс направи отличен пробив през центъра и с прекрасно премерен удар реализира втория си гол в срещата - 2:1.

Берое можеше да стигне и до още един гол, но в 32' прекрасна комбинация изведе Каядо в пеналта, но Мюлдер успя да избие. При последвалия коренр Мартинс от 2 метра не успя да реализира своя хеттрик във финала.

Действията на символичните домакини продължаваха да са далеч по-съобразителни, докато "сините" показваха скучна и идентична игра - с много центрирания и нулев успех. Още по-тежко стана за тях в 42', когато Йовов направи поредното си глупаво нарушение и си изкара втори жълт и червен картон - 2:1 и 11:10 в полза на Берое.

Втората част започна с два преки свободни удара пред двете врати, но не последва нищо запомнящо се, като Де Карвальо стреля високо над вратата, а заученото положение на Берое не сработи. В следващите минути Левски се опита да установи контрол, но си личеше липсата на 11-и човек в състава на Митов и натискът беше доста анемичен.

Половин час преди края започнаха и смените в двата отбора, като първи терена напусна Гаджев, а на негово място влезе Рамос, докато голмайсторът на Берое Мартинс бе заменен от Ситое. Именно резервата Рамос беше в основата на най-опасното положение, като в 68' той центрира идеално в наказателното поле, но Караджов защити аванса на своя тим.

Голмайсторът Йорданов излезе от терена, за да направи място на Жоао Силва, който застана до Де Карвальо и в заключителните минути Левски заигра атакуващо, за да търси поне един гол и продължения.

Берое обаче беше подготвен, а в 79' Андонов отне от Ели, който бео станал последен в защитата. Капитанът напредна и с кинжален удар уби "сините" надежди поне за продължения в срещата - 3:1. Не така обаче мислеха Гари Родригес и Силва, като холандецът получи идеален пас, а от своя страна той сервира на португалската резерва, който направи 3:2.

В 88' драмата на Градския стадион стана пълна, след като изсипана топка в наказателното поле беше свалена от Жоао Силва в наказателното поле, а току-що влезлият Иванов изпусна Родригес, който с глава възстанови равенството - 3:3.

След гола мачът беше прекратен за кратко, тъй като стюард в сектора на Левски пострада и се нуждаеше от медицинска помощ на терена. След подновяването на играта до нови положения не се стигна и така двубоят влезе в продължения - 3:3.

Продълженията започнаха с натиск на Левски, въпреки че "сините" вече 50 минути бяха с човек по-малко. Реални голови положения в началото обаче нямаше. И двата отбора предпочитаха да пазят резултата и така изминаха първите 15 минути.

Сериозно положение имаше Ситуе, който беше оставен непокрит в наказателното поле, но ударът му с глава бе лек и Илиев спаси. Левски отговори с мощен удар на Силва от 20 метра, но Караджов внимаваше и спаси. Малко по-късно и Илиев трябваше да показва класа срещу останалия сам срещу него Джоман - все още 3:3.В края Пинто центрира отлично в наказателното поле, но Караджов спечели задочния сблъсък със Силва.

При тях Саюд започна с пропуск над вратата, но Силва повтори движението. Берое дръпна психически с гол на Иван Иванов, а Мюлдер също стреля над вратата. Крумов също пропусна, а Велев нацели гредата. Това се оказа и фатално, като Стойчев и Елиаш реализираха, печелейки Купата за своя тим!

Водещи

Най-четени