ЕвроБаскет 2013 остава само мечта за българските национали 08.09 | 21:28

България победи Люксембург със 120:95 в последната си среща от квалификационната група

От Иво Вецев

Българският национален отбор по баскетбол стигна до победа срещу Люксембург, но "лъвовете" не успяха да стигнат до така необходимата разгромна разлика, за да имат шансове да се класират за Евро 2013 в Словения - краен резултат в срещата 120:95.

Възпитаниците на Росен Барчовски изиграха чудесен двубой в нападение, но скромният ни гост се представи изключително силно, а играта в защита на Виденов и компания беше под всякаква критика. Това позволи на Люксембург да постави своеобразен рекорд - момчетата от Великото кралство не бяха реализирали толкова точки, от както са част от елита на мъжкия баскетбол.

Чавдар Костов определено беше лидерът на този отбор в днешния мач, след като реализира цели 33 точки, и то за малко повече от 29 минути на терена. 16 точки пък добави Павел Маринов, докато Ники Върбанов се завърна след контузия с 11 точки и 8 борби. Капитанът Филип Виденов също изигра солиден двубой - 10 точки, 6 борби и 8 асистенции. За съжаление обаче играта в защита не позволи на нашите момчета да спечелят двубоя с доста по-голяма разлика.

По този начин България няма да играе на Евро 2013 в Словения, след като е далеч от най-добрите трети отбори в квалификационните групи. Разковничето се оказа нелепата загуба от Азербайджан в Баку, като в последствие показахме, че сме много по-добрия отбор и ги победихме в Самоков, и то с разлика.

България започна много силно, като бързо натрупа аванс от 11 точки в търсене на така необходимата разгромна разлика, която можеше да класира националите ни за Евро 2013 в Словения. За съжаление, настъпи отпускане при момчетата на Росен Барчовски, а скромните ни гости успяха да съкратят аванса до 3 точки - 18:15. Все пак с добра серия в края на частта "лъвовете" дръпнаха с 9 точки - 30:21.

Вторите 10 минути обаче бяха трагични за Виденов и компания - Люксембург не просто намали резултата, а дори на 2 пъти поведе в резултата. Частта беше спечелена от гостите, но все пак България водеше в общия резултат с 56:52.

5 минути след началото на второто полувреме "лъвовете" вече водеха с 14 точки, а след това и със 17, но слабата игра в защита продължи и след 30 минути нашите момчета водеха с 15 точки - далеч от необходимата разлика.

В последните 10 минути България продължи да играе хубаво в атака, като Чавдар Костов продължи да вкарва отвсякъде, но защитата беше трагична, а момчетата от Люксембург вкарваха от всякакви ситуации. Разликата на моменти минаваше границата от 20 точки, но "лъвовете" трудно успяваха да направят серии от точки.

Българите се вдигнаха на късен щурм в последните 2 минути, но разликата не се повиши чувствително и в крайна сметка България стигна до победа с 25 точки разлика - 125:95.

Водещи

Най-четени