Европол разкри 380 уговорени мачове 04.02 | 13:51

Две срещи са от Шампионската лига

От Иво Вецев

Европол разрки днес, че 380 футболни срещи по целия свят са обект на подозрения, че са били уговорени. Това са данни от проведеното от европейската полиция мащабно разследване, което е довело до извода, че съществува криминална организация, която се занимава точно с уговарянето на срещи от различните първенства.

425 играчи, съдии и други спортни личности са заподозрени в участие в организирани, криминални дейности, основната част от които са базирани в Азия. От там идват и основните "заповеди" кой мач как точно да свърши.

Директорът на Интерпол - Роб Уейнрайт, сподели, че обвиненията включват два мача в Шампионска лига, като един от тях се е играл в Англия през последните 2-3 години. Имена обаче не бяха назовани.

"Всичко това е работа на организиран, криминален синдикат, който е базиран в Азия. Те си сътрудничат с други престъпни мрежи из цяла Европа", заяви директорът на пресконференция в Холандия.

"Ясно е, че това е най-мащабното разследване, което се провежда за уреждане на мачове в Европа. То показа ужасяващи резултати, които разкриха огромен проблем що се отнася до почтеността на футбола в Европа. Открихме огромна криминална мрежа".

Разследващите разкриват, че престъпниците правят по 16 милиона евро от уговорени мачове, като 8 от тях представляват чистата печалба. От останалите се изплащат около 2 милиона евро на участници в схемата, като максимумът, който получава замесен в измамата, е 140 000 евро.

Базираният в Азия синдикат има силни връзки с организираната престъпност и криминалните мрежи в Европа, като се смята, че има уговорени мачове в над 15 страни от Стария континент.

До момента са арестувани 50 човека, като в момента спортни личности от цял свят се притесняват, че това е само началото на арестите от страна на Европол и Интерпол.

Водещи