Екълстоун: Един ден жена ще бъде шеф на Ф1, а Фетел ще кара за Ферари 06.03 | 09:40

Шефът на Формула 1 сподели вижданията си за новия сезон и близкото бъдеще на надпреварата

От Методий Методиев

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун сподели своите виждания за бъдещето на състезанието пред официалния сайт на Формулата. 80-годишният управител заяви, че вижда в близко бъдеще жена да управлява "кралските гонки", Ред Бул с нови титли при пилотите и конструкторите и победа за Михаел Шумахер в някое от състезанията през 2011-а година.

Въпреки, че Екълстоун често е заявявал, че ще ръководи Формула 1 до смъртта си, шефът може да се откаже от своя пост след "между 3 и 5 години" за сметка на представителка на нежния пол. "Жените винаги са имали силно влияние при нас и мисля, че е крайно време те да излязат на преден план. Нали имаше една поговорка, че зад всеки успял мъж стои една жена?", заяви Екълстоун.

"Мисля, че жените не попадат толкова лесно в капана на своето его. Жените няма нужда да играят голф, за да правят сделки с някого. Те просто трябва да работят по-усърдно, за да получат същото приемане и като мъжете. Когато еготата им не са на преден план, те много по-лесно взимат решения без емоции, а това е в полза на каузата", каза още Екълстоун.

Обаче, жена начело на Формулата не бе единственото предсказание, което Екълстоун заяви. Според него, 7-кратният световен шампион Михаел Шумахер може да спечели състезание през новия сезон. Шефът обаче също така е на мнение, че това зависи и от колата, която Мерцедес ще дадат на германския ветеран. "Нямам никакви съмнения относно това. Ако той (Шумахер) има конкурентна кола, то тогава е в борбата за титлата".

"Майкъл е много мотивиран и неговата физическа подготовка е дори по-добра от на останалите по-млади пилоти. Когато си говориш с него, от всяка дума и жест разбираш, че той иска да печели още и още. Ако Мерцедес направят добър болид, той отново ще започне да печели", каза още Екълстоун.

Според шефа на Формулата обаче, доминиращият отбор през този сезон отново ще бъде Ред Бул, водени от световния шампион при пилотите от миналата година Себастиян Фетел. "По всичко личи, че Ред Бул отново ще са с най-добрата кола и другите ще трябва да ги догонват преди първото състезание", каза Екълстоун.

"Що се отнася до Фетел, виждам го един ден да кара за Ферари. В момента не му трябва да си сменя отбора, но някой ден... В живота на всеки един успял пилот във Формула 1 идва един момент, в който иска да седне зад волана на Ферари", убеден е Екълстоун.

Водещи