Разпитват Екълстоун по случая "Грибковски" 17.03 | 09:40

Президентът на Формула 1 ще даде показания пред немските власти, разследванията около продажбата на марката продължават

От iNews.bg

Президентът на Формула 1 Бърни Екълстоун е готов да съдейства на немските власти, които продължават с разследването си относно евентуално наличие на корупция около продажбата на "кралските гонки" преди пет години.

Германският банкер Герхард Грибковски, който съдейства за закупуването на Формула 1 от CVC Capital Partners през 2006, бе арестуван в началото на годината, а причина за това бе сума от 50 милиона щатски долара, преведена незнайно откъде на негова офшорна сметка.

Екълстоун най-вероятно ще пътува за Германия и ще подпомогне разследването срещу Грибковски, като е възможно 80-годишният бизнесмен предварително да поиска гаранции, че няма да бъде задържан на територията на страната.

Обвиненията срещу Герхард Грибковски са за измама, корупция и укриване на данъци, като настоящем банкерът е задържан и ще остане под арест, докато не се изясни какъв точно е произходът на въпросните 50 милиона на негова сметка. Самият Бърни Екълстоун категорично заяви, че не е знаел за масивната транзакция и не е замесен в случая, въпреки някои спекулации за това в немската преса.

Герхард Грибковски бе ключова фигура в продажбата на Формула 1 през 2006 г. Тогава той бе президент на SLEC - компанията, притежаваща търговските права на марката, както и рисков мениджър в банката BayernLB, притежаваща дял от Ф1 до продажбата й на CVC.

В последствие CVC Capital Partners стартира свое собствено разследване по случая, което свали всички съмнения около Бърни Екълстоун и евентуални негови незаконни действия.

Водещи

Най-четени