Елица Василева стана шампион на Италия с Бергамо 07.06 | 07:51

Бергамо спечели финалната серия за титлата срещу Вила Кортезе с 3:2 победи и завоюва трофея за осми път в клубната си история

От Мариян Найденов

Българската националка Елица Василева и нейният клуб Норда Фопапедрети (Бергамо) спечелиха шампионската титла в италианската Серия А1, след като се наложиха с 3:1 (19:25, 25:22, 26:24, 25:20) гейма над МС Карнеги (Вила Кортезе) в мач номер 5 от финалния плейоф. Така Бергамо спечели серията за титлата с 3:2 победи и завоюва трофея за осми път в клубната си история.

Началото на срещата не предизвестяваше добрия завършек за Бергамо. Волейболистките на Вила Кортезе поведоха с 20:12 в първия гейм и наставникът на Бергамо Давиде Мацанти реши да пусне в игра Елица Василева, която бе оставил на резервната скамейка. Българката влезе на мястото на Лучия Босети и раздвижи играта на отбора си.

Най-резултатна за победата на Бергамо бе Серена Ортолани с 23 точки, а Юлиана Нику добави 16. Елица Василева направи много силен мач и завърши с 13 точки, а капитанката Франческа Пичинини допринесе с 12 точки за успеха.

За Вила Кортезе над всички бе Ауреа Круз с 19 точки, Меган Ходж завърши с 16, а Тайсмари Агуеро добави 14, но те се оказаха недостатъчни за победата.

Така 21-годишната Елица Василева успя да спечели титлата в Италия едва в първия си сезон в Бергамо. Преди това тръгналата от ЦСКА (София) волейболистка изигра един сезон в Серия А2, а после още един сезон бе съотборничка с Антонина Зетова в елитния Деспар (Перуджа), преди да се присъедини към Бергамо през есента на 2010 година.

Тази година се оказа изключително успешна за българските волейболисти в Италия. Както е известно воденият от Радостин Стойчев отбор на Тренто завоюва титлата в Серия А1 при мъжете, а със златните медали се окичиха още Матей Казийски, Цветан Соколов и Валентин Братоев.

На финала пък Тренто надделя над тима на друг български волейболист - капитанът на националния ни отбор Владимир Николов и Кунео. Сега вече и Елица Василева може да се похвали с титла от италианския шампионат.

Водещи

Най-четени