Елица Костова обърна испанка на US Open, Диа Евтимова играе днес 22.08 | 10:23

Костова се наложи с 4:6, 6:2, 6:3 над поставената под номер 5 в схемата на квалификациите Мария-Тереса Торо Флор

От Мариян Найденов

Втората ракета на България при дамите Елица Костова започна с победа участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис. В среща от първия кръг на квалификациите 22-годишната българка стигна до пълен обрат срещу поставената под номер 5 в схемата на пресявките Мария-Тереса Торо Флор (Испания), побеждавайки я с 4:6, 6:2, 6:3.

Костова, която в момента се намира под номер 197 в ранглистата на WTA, загуби първия сет след ранен пробив, но във втората част набързо поведе с 3:0 и нямаше проблеми да изравни резултата. Тя навакса пасив от 0:2 гейма в началото на третия сет срещу 109-ата в света испанка, преди да стигне до крайната победа след час и 50 минути игра.

За успеха си Елица Костова заработи 5 775 долара от наградния фонд и 40 точки за световната ранглиста, но те няма да бъдат добавени към актива ѝ, защото през миналата година тя отново достигна до втория кръг на квалификациите при дебютното си участие на US Open.

За място в решаващия трети кръг на квалификациите българската тенисистка ще се изправи срещу представителката на Парагвай Вероника Сепеде Ройг. 20-годишната Ройг е 219-а в света. Двете не са се срещали досега.

При нова победа Костова ще прибави още 10 точки към актива си, а за място в основната схема на турнира ще срещне победителката от двубоя между състезаващата се за Австралия рускиня Анастасия Родионова и французойката Каролин Гарсия.

Днес участието си на US Open започва третата ракета на България Диа Евтимова, а нейна съперничка в първия кръг на квалификациите ще бъде участващата с "уайлд кард" представителка на домакините Александра Кийк. Американката е само на 17 години и е една от най-ниско ранкираните тенисистки в пресявките, заемаща 393-то място в световната ранглиста.

Срещата между двете е първа в програмата на корт №13 и ще започне в 18:00 часа българско време. При евентуална победа, във втория кръг на квалификациите опонентка на Евтимова ще бъде победителката от мача между румънката Ралука Олару и поставената под №29 австрийка Ивон Мойсбюргер.

Водещи