Жена ще бъде пилот във Формула 1 08.03 | 16:10

Испанката Мария де Вилота ще бъде тестови пилот на отбора на Марусия

От Мариян Найденов

Испанката Мария де Вилота ще бъде тестови пилот на отбора на Марусия във Формула 1.

Де Вилота, която се е състезавала в няколко шампионата, сред които испанската F3, 24-те часа на Дайтона и Формула Суперлига, за първи път сяда в болид от Формула 1 през миналата година, когато тества с Renault R29 на пистата "Пол Ришар".

Така испанката се превърна в първата жена, която ще прави тестове за отбор от Формула 1 след британката Катрин Леге, която направи това през 2005 г. Де Вилота ще кара за Марусия по време на тестовете за млади пилоти в Абу Даби по-късно тази година.

"Много съм щастлива да бъда част от програмата за тестове на Марусия. Това е фантастична възможност да се запозная отблизо с отбор от Формула 1 и да придобия важен опит, който ще помогне за професионалното ми развитие.

Нямам търпение да се присъединя към екипа и да започна работа с тях още за първото състезание от сезона следващия уикенд. Това само може да помогне на амбициите ми един ден и аз да се състезавам във Формула 1", каза Мария де Вилота.

"Радваме се да посрещнем Мария с добре дошла в тестовата ни програма. Това ще й позволи да почувства атмосферата в отбор от Формула 1 и да придобие сериозен опит, който ще й помогне да се развие в професионален план", каза тим шефът на Марусия Джон Буут.

Най-четени