Злато за Тед Лигети в гигатнския слалом 19.02 | 14:32

Стефан Присадов отпадна още в първия манш

От Божидар Азманов

Тед Лигети спечели златния медал в дисциплината слалом на Олимпийските игри в Сочи. Амеркинакецът финишира с общо време 2:45.21 минути в двата манша и стъпи на най-високия връх в спорта.

Това е второ злато за Г-н гигантски слалом от Олимпийски игри, след като той спечели комбинацията в Торино през 2006 година.

Лигети буквално смачка конкуренцията още в първия манш и остави втория – Ондрей Банк, на цели 93 стотни зад себе си. Във второто спускане американецът даде едва 14-о време, но преднината му не даде възможност на никой от останалите алпийци да го изпревари.

Втори се нареди французинът Стив Мисилие. Той бе едва десети след първото спускане, но с перфектно каране във второто си осигури бронза, оставайки на 48 стотни зад Лигети.

 

Бронзът е за друг друг французин – Алексис Пинтуро. Той имаше шесто време след първия манш, но във втория отстъпи само на сънародника си Мисилие и с изоставане от 64 стотни зад Лигети стъпи на подиума

Голямата надежда на Австрия и водач в класирането за Световната купа в гигантския слалом – Марсел Хиршер се размина с медала и зае четвърта позиция.

Чехът Ондрей Банк можеше да хвърли голямата изненада и да вземе медал, тъй като бе втори след първия манш. Във втория обаче не издържа на напрежението и в крайна сметка остана пети. Шестицата затвори олимпийският шампион от Сочи Матиас Майер от Австрия и французина Томас Фанара.

Австрийският ветеран Бенямин Райх затвърди реномето си на един от най-големите в алпийските ски и след 13-о време в първия манш, успя да заема седма позиция след втория, на 1.06 секунди след олимпийския шампион Тед Лигети.

Голямата надежда на Германия в мъжите ски Феликс Нойротер пък остана едва осми. Той можеше изобщо да не стартира заради болки във врата, тъй като претърпя автомобилен ицидент преди Олимпиадата, но все пак реши да се впусне в битката.

Девети е Томас Фанара, а десети - норвежецът Хенрик Кристоферсен, на изоставане от секунда и половина зад Лигети.

Олимпийският шампион в гигантския слалом от Ванкувър 2010 Карло Янка днес остана 13-и, а американският ветеран и бронзов медалист от супергигантския слалом в Сочи – Боде Милър зае 20-о място. Друга легенда в алпийските ски – Ивица Костелич, който завоюва среброто в комбинацията, остана на 27-а позиция. Олимпийският шампион в супергигантския слалом и бронзов медалист от спускането Шетил Янсруд пък отпадна във втория манш.

Единственият българин днес - Стефан Присадов пропусна врата още в първия манш и не взе участие във втория.

Водещи