Иван Чепаринов с нова победа на Европейското първенство по шахмат 28.03 | 18:25

Три победи и една загуба записаха българските представители в шестия кръг на Европейското индивидуално първенство по шахмат във френския курортен град Екс ле Бен

От Мариян Найденов

Три победи и една загуба записаха българските представители в шестия кръг на Европейското индивидуално първенство по шахмат във френския курортен град Екс ле Бен. С успехи се поздравиха Иван Чепаринов, Кирил Георгиев и Борис Чаталбашев, а младият Киприан Бербатов претърпя поражение.

Гросмайстор Чепаринов постигна нова победа в Екс ле Бен, след като се наложи с белите фигури над над ГМ Димитриос Мастровасилис от Гърция. Многогодишният шампион на България ГМ Кирил Георгиев пък се наложи също с белите фигури над международния майстор Иван Букавшин (Русия).

ГМ Борис Чаталбашев спечели партията си срещу ММ Беат Зугер (Швейцария), като българинът игра с черните фигури. Четвъртият ни представител на шампионата на Стария континент ММ Киприан Бербатов, с белите фигури, пък не успя да се справи със съпротивата на ГМ Самвел Тер-Сахакян от Армения и претърпя загуба.

Така след изиграването на мачовете от шестия кръг Иван Чепаринов събра 5.0 точки и се изкачи на 11-о място във временното класиране. Кирил Георгиев заема 74-а позиция с 4.0 точки, Борис Чаталбашев е 142-и с 3.5 точки, а Киприан Бербатов е на 205-о място с 3.0 точки.

Едноличен лидер е руският гросмайстор Владимир Поткин с актив от 5.5 точки. Защитаващият титлата си Ян Непомняшчий (Русия) е 61-и с 4.0 точки, а поставеният под номер 1 Пьотър Свидлер (Русия) е 73-и също с 4.0 точки.

Европейското първенство е по швейцарската система в 11 кръга и ще продължи до 2 април. Първите 23-ма в класирането ще получат правото да играят в турнира за Световната купа.

Наградният фонд на турнира е 113 700 евро, като победителят ще получи 20 000, вторият - 15 000, а третият - 11 000. Това е 12-о издание на надпреварата, а досега българин никога не я е печелил.

Най-четени