Ивет Лалова: Радвам се, че отново съм на пистата със силни резултати 09.08 | 13:31

Българската спринтьорка говори за представянето си на Олимпиадата

От Иво Вецев

Полуфиналистката на 100 и 200 метра гладко бягане на Олимпиадата в Лондон - Ивет Лалова, сподели, че "почти" е изпълнила целите си в лекоатлетическия турнир.

Европейската шампионка в късия спринт от тази година не успя да влезе във финала на коронната си дисциплина, но в сериите успя да изравни личния си рекорд за сезона - 11.06 секунди. На 200 метра пък успя да влезе в полуфинала, където записа също върхово лично постижение.

"Наистина аз стигнах почти там, където исках да стигна", сподели пред БНТ европейската шампионка в спринта на 100 метра. "За 200 метра нямах амбиции, защото знаех каква ми е формата и не се бях съсредоточила върху тази дисциплина".

"Аз казах, че на 100 метра влизане на финала ще бъде много трудно. Това бяха най-силните финали на олимпийски игри в историята и при мъжете, и при жените. Първите 6 бяха с резултат под 10.9 секунди. Аз съм много щастлива и доволна, защото най-силните си резултати и в двете дисциплини ги постигнах тук.

"Европейското първенство беше най-важното състезание за мен. Имах нужда от този медал, който спечелих. Към него бяха насочени моите желания и мечти. Радвам се, че имах късмета и шанса да стигна до златния медал. Надявах се на финал в Лондон, но още през април можех да ви кажа кои момичета ще са на финала", категорична беше Ивет.

Тя говори и за началото на своята кариера, представянето си в Лондон и нещастният инцидент със счупената бедрена кост, която преобърна хода на нейната кариера.

"Всичко се промени от Олимпиадата в Атина. Атлетиката се промени, аз се промених, тялото ми, живота ми. Аз бях дете на 20 в Атина и тепърва навлизах в спорта. Мислех си, че от сега нататък всичко ще е медали, силни резултати и победи. Мечтите ми обаче бяха прекършени, когато счупих бедрената си кост.

"В Пекин участвах и с един 31-сантиметров пирон. Тези 9 години написаха историята ми. Завърнах се в световната атлетика, момичетата ми обърнаха внимание, поздравиха ме. Радвам се, че отново съм на пистата със силни резултати",

Лалова говори и за бъдещето на българската лека атлетика, като изрази своята надежда, че ще има нови български медали от Олимпиади, а положението в този спорт в България ще се подобрява с времето.

"В атлетиката се промениха много неща. Преди 8 години много от нас тренираха в чужбина, ходеха по лагери със своите треньори. Сега например виждаме много малко треньори, които са готови да дадат това, което на мен ми даде Константин Миланов. Малко са тези, които са готови да жертват живота си, за да те направят силен. Аз съм му много задължена, защото сега тези неща липсват.

"Вярвам обаче, че нещата ще тръгнат към добро. Сигурна съм, че ще се появи следващият талант и при треньорите, и при състезателите, които ще оформят силен тандем. Ако нашето поколение не успее да донесе титли и медали, то някой след нас със сигурност ще го направи", изрази увереност Лалова.

"В днешно време този спорт не е атрактивен за малките, той изисква много тренировки и много задължения. Аз обаче искам да им кажа, че те са моята мотивация. Аз правя всички тези неща за тях.

"Искам някой ден да стъпят като мен на стадион пред 80 хиляди души и да са горди, че всички ще знаят, че са от България", добави българската спринтьорка.

Най-четени