Имиджът на ФИФА ще пострада след скандала, призна Блатер 30.05 | 11:22

Световната федерация се разтресе от скандали в седмицата преди изборите за президент

От Краси Киров

Президентът на ФИФА Сеп Блатер смята, че имиджът на световната футболна централа е бил опетнен след обвиненията за подкупи и корупция в организацията.

След заседанието на Етичната комисия на ФИФА, стана ясно, че Блатер няма да бъде разследван. Вицепрезидентът на централата Джак Уорнър и лидерът на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам обаче бяха освободени от постовете си.

Двамата - Уорнър и Бин Хамам ще бъдат разследвани по обвиненията, че са направили опит да купят гласове по време на президентската кампания, като на членове на Карибския футболен съюз да били предлагани по 40 000 долара, за да подкрепят Мохамед бин Хамам.

След избухването на скандала, Бин Хамам оттегли кандидатурата си за президент на ФИФА и така Сеп Блатер остана без конкуренция за поста.

"Имиджът на ФИФА пострада сериозно в резултат най-вече на разочарованието на хората в самата организация, както и на футболните фенове. Не искам да коментирам в детайли, просто искам да кажа, че съжалявам за това, която се случи в последните няколко седмици", каза Блатер в изявление пред членовете на ФИФА.

Генералният секретар на ФИФА Джером Фалке се съгласи с Блатер, че имиджът на централата е опетнен, но заяви, че не вижда нищо нередно в това, че в изборите за нов президент има само един кандидат.

"Репутацията на ФИФА? Може би в момента тя не е много висока и това е разбираемо. Тъжно е", каза Фалке.

Определено има нужда от промяна. Аз не съм президент на ФИФА, а той е този, който трябва да реши какво иска да прави, а ФИФА трябва да направи необходимите промени, за да може такива неща да не се случват отново. Смятам, че това е най-важното, което трябва да направим много бързо в следващите няколко месеца. Не виждам нищо нередно в кандидатурата на Сеп Блатер за президент на ФИФА", добави Фалке.

"Мисля, че най-важното нещо е всички членове на ФИФА да поемат ангажимент към президента да подкрепят промяната вътре в организацията и в последния му мандат да направят така, че ФИФА да стане по-силна и по-чиста, отколкото е била.

Може би трябва да повикаме най-добрите в целия свят да дойдат и да поставят нещата по местата им, за да не се случват такива скандали никога повече.

Защо трябва да отложим изборите? Защото медиите искат така? Няма причина да го правим. Признавам, че моментът не може да бъде по-лош, но станалото - станало и ние трябва да продължим напред", каза още Джером Фалке.

Водещи

Най-четени