Обвинения за корупция при избора на Катар за домакин на Мондиал 2022 30.05 | 12:42

В писмо на генералния секретар на ФИФА се твърди, че Бин Хамам е купил домакинството

От Краси Киров

Отстраненият вицепрезидент на Световната футболна федерация (ФИФА) Джак Уорнър представи текст със своята кореспонденция с генералния секретар на организацията Жером Фалке, в която недвусмислено намеква, че организационния комитет на Катар' 2022 със съдействието на Мохамед бин Хамам е купил домакинството.

"На 18-и май, когато разбрах, че политическата борба между Сеп Блатер и Мохамед бин Хамам излиза извън контрол, аз написах на генералния секретар Жером Фалке писмо, в което преди всичко акцентирах, че резултатите от изборите могат сериозно да разклатят арабския свят. И освен това исках да помоля Бин Хамам да се оттегли от битката за президентското място във ФИФА", казва Уорнър.

На което Жером Фалке отговорил дословно така:

"Така и не можах да разбера защо МБХ (Мохамед бин Хамам) реши да участва в тези избори. Може би си е мислил, че има шанс, или пък искаше да изрази своята неприязън към Блатер. Или пък си е помислил, че на президентските избори може да купи ФИФА така, както и на изборите за домакинство на Световното първенство през 2022-а година.

Вчера етичната комисия към ФИФА отстрани Бин Хамам заради подозренията в даване на подкупи. Самият Бин Хамам оттегли кандидатурата си за президент на ФИФА, след което даде показания пред комисията по етика.

Също така Бин Хамам бе освободен и от поста президент на Азиатската футболна федерация, като на негово място ще застане вицепрезидентът Чжън Цзилон (Китай)

Водещи

Най-четени