Испания защити европейската си титла 19.09 | 08:26

Иберийците надделяха с 98:85 над Франция и записаха втори пореден триумф от Евробаскет

От Краси Киров

Отборът на Испания защити европейската си титла по баскетбол след победа над Франция с 98:85 (50:41) на финала на първенството в Литва.

По този начин Испания вече има две поредни титли от еврошампионати, като преди това имаше и шест загубени финала и два бронзови медала. По този показател Испания се нарежда на пето място във вечната ранглиста.

Иберийците контролираха двубоя от началото до края и не дадоха шанс на Франция дори да се доближи до титлата. Най-резултатен за победителите беше капитанът Хуан Карлос Наваро с 27 точки, а всички останалите от стартовата петица на Испания завършиха с двуцифрен точков актив.

Пореден отличен мач изигра и Пау Гасол, който завърши с "дабъл-дабъл" - 17 точки и 10 борби. За Франция Тони Паркър вкара 26 точки, но неговите усилия не бяха достатъчни.

Борис Диау добави 12 точки. За най-полезен играч на турнира бе определен Хуан Карлос Наваро. В символичната петорка на шампионата влизат още Тони Паркър, Бо Маккалеб (Македония), Андрей Кириленко (Русия) и Пау Гасол.

Отборът на Русия спечели бронзовите медали. В зала "Жалгирис Арена""сборная" победи Македония със 72:68 и това е десета победа на руските баскетболисти на европейското първенство.

В крайното класиране отборите на Испания и Франция получават директни олимпийски квоти. Русия, Македония, Литва и Гърция се класират за предолимпийски турнир, където ще имат шанс да вземат своите квоти.

Отборът на България зае 13-то място заедно с Босна и Херцеговина, Великобритания и Израел. Българите останаха с актив от две победи и три загуби.

Следващото европейско първенство ще се проведе в Словения през 2013 година.

Водещи