Франция - Испания е финалът на Евробаскет 2011 17.09 | 09:48

"Петлите" се справиха с Русия, докато "Ла Фурия" елиминира изненадата Македония

От Краси Киров

Отборите на Франция и Испания ще спорят във финала на Евробаскет 2011. В полуфиналните сблъсъци "петлите" надделяха над Русия със 79:71, като това бе първа загуба за руския тим в шампионата.

В другия полуфинал Испания се наложи над изненадата Македония с 92:80. По тозин начин Испания се класира за трети пореден път на финала, като иберийците са и действащия шампиона на Стария континент. Франция пък ще играе на финал за първи път от далечната 1949 година.

Французите успяха да натрупат преднина във втората и третата част срещу коравите руснаци. Най-добри за "петлите" бяха Тони Паркър и Никола Батум, които завършиха съответно с по 22 и 19 точки. Именно тяхната стрелба не изневери в решителните моменти на двубоя. Андрей Кириленко отново бе най-резултатен за руснаците и приключи с 21 точки, а Тимофей Мозгов се отличи с 12.

Испанският тим спря рейда на Македония към европейската титла. "Ла Фурия", съкруши коравия тим на югозападните ни съседи, воден от Бо МакКейлъб с 92:80.

Срещата бе изпълнена с интрига до последната сирена, а на полувремето Македония водеше с една точка на далеч по-именития си противник, което индикираше за възможността зрителите да станат свидетели на непредвидимо събитие на Евробаскет.

В крайна сметка обаче четвъртата част се оказа решаваща за изхода от срещата, като Перо Антич и компания не успяха да поддържат темпото на класните испански играчи, които натрупаха солиден аванс, стигнал до размерите на 12 точки.

Основен принос за победата на Испания имаше Хуан Карлос Наваро, който наниза цели 35 точки, комбинирани с 4 добавки и 1 асистенция. Пау Гасол също имаше сериозен коефициент на полезно действие със своите 22 точки, 17 добавки и 3 паса.

Бо МакКейлъб реализира 25 пункта за Македония, а известният в България с кариерата си в Лукойл Академик Перо Антич се отчете със 17, докато Владо Илиевски също бе активен и отбеляза 15 точки.

Водещи