Италия удари България на финалите в Аржентина 19.07 | 08:40

"Адзурите" победиха с 3:1 и поставиха под въпрос класирането ни за полуфиналите

От Божидар Азманов

Българският национален отбор по волейбол допусна поражение с 1:3 гейма от Италия във втория си двубой от груповата фаза на финалите на Световната лига.

В отделните геймове италианците спечелиха с 18:25, 25:18, 22:25, 24:26, а с това поставиха под въпрос класирането на родните национали за полуфиналите в турнира.

Българите остават с 3 точки от 1 победа и 1 загуба, след като в първия си двубой надделяха над Аржентина и ще трябва да изчакат двубоя между домакините и Италия, за да разберат съдбата си.

Срещата е тази нощ от 2 часа българско време. При победа над Италия, независимо от резултата, България ще играе на полуфиналите. Победа с 3:0 с на аржентинците също изпраща България напред, а при 3:1 и трите тима ще се изравнят в геймово съотношение и ще се гледа точковия коефициент помежду им.

Загуба с 3:2 можеше да класира България напред още тази нощ, а лъвовете бяха много близо до това да спечелят втори гейм, тъй като бяха равностойни на "адзурите", но в заключителните моменти не съумяха да се възползват от предимството си.

Най-резултатен за българите бе Цветан Соколов с 27 точки, с 3 блока и 3 аса. За "адзурите" Иван Зайцев завърши с 19 точки, а Емануеле Бирарели заби 17 точки.

Снимки от двубоя вижте в Sporta.bg

Първи гейм

Двубоят не започна добре за момчетата на Камило Плачи и бяха тотално надиграни от съперника. Първото техническо прекъсване дойде при 3:8 в полза на Италия, а и след него грешките от наша страна не спряха. Това принуди Плачи да вземе тайм-аут при 6:13, а втората техническа пауза дойде при пасив за българите от 8:16.

Разликата набъбна до 10 точки при 11:21 след грешка на разпределителя Георги Братоев. Блок а Цветан Соколов и две италиански атаки в аут позволиха да я стопим до 15:21, но в крайна сметка геймът отиде на сметката на Италия след 18:25.

Втори гейм

Адзурите започнаха добре и втората част и поведоха с 1:3. Постепенно успяхме да ги наваксаме и да изравним при 5:5, а контра на Тодор Алексиев и блокада на Светослав Гоцев дори ни изведоха с 2 точки напред. Първото техническо прекъсване дойде при 8:6, а след него дори леко увеличихме аванса. Въпреки че италианците успяха да ни настигнат след добра игра на блок, все пак запазихме преднина от 16:14 при второто прекъсване.

В следващите минути "лъвовете показаха страхотна игра. Ас на Георги Братоев, блокада на Цецо Соколов и грешка на Зайцев, което доведе нещата до 20:15. Българите спечелиха и следващите три разигравания, а след това спокойно затвориха гейма при 25:18.

Трети гейм

Третият гейм стартира с 2:0 за България. Италианците изравниха, а при 4:4 и удар на Соколов в аут се стигна до разправия и жълти картони. Двата тима продължиха равностойно и техническото прекъсване дойде при 8:7 в полза на България.

Равенството се запази до 12:12, когато няколко отлични сервиса на Тодор Скримов дадоха добър аванс на България. Второто прекъсване дойде при 16:12, а след него блокада на Тодор Алексиев съвсем доближи националите до спечелване на гейма.

Краят на частта обаче бе кошмарна за волейболистите на Камило Плачи, които първо позволиха да им бъде стопен аванс от пет точки, а после и загубиха гейма с 22:25.

Четвърти гейм

Въпреки загубата на предната част в оказалия се решителен четвърти гейм българите започнаха добре и поведоха с 3:1. Италианците изравниха за 5:5 след грешка на Йосифов и блокада на Емануеле Бирарели. Упражнението се повтори в следващите разигравания, а в крайна сметка хубава атака на Соколов ни донесе аванс от 8:7 при техническото прекъсване.

След него отново геймът продължи да се развива по познатия сценарий. Пусната топка на Братоев увеличи преднината ни на три точки точно при втората пауза - 16:13. След това обаче италианците се вдигнаха и изравниха за 20:20, а пусната топка на Савани им даде преднина при 21:22.

Хубавият сервис на Тошко Скримов и неуспешното отново ни даде аванс - 23:22. Нов обрат за 23:24 след атака през центъра на Бирарели донесе мачбол за Италия, за щастие спасен от нашите волейболисти. При втората възможност за Италия обаче Савани направи блок-аут и с това донесе успеха в гейма с 26:24 и в мача с 3:1.

Водещи

Най-четени