Иън Торп гледа към Лондон с нов треньор 16.03 | 16:15

Добре познатият руснак Генадий Турецки ще готви Торпедото по пътя му към Лондон 2012

От iNews.bg

Петкратният златен медалист от Олимпийски игри Иън Торп продължава да води подготовка за участието си на Лондон 2012, но вече и под зоркото око на нов личен треньор. Това е роденият в Русия специалист Генадий Турецки, с когото Торпедото работи в Швейцария.

Генадий Турецки е треньорът, който стои зад успехите на друго голямо име в плуването - носителят на четири титли от Олимпийски игри Алекс Попов. Днес Иън Торп разкри, че ще остане в Швейцария за по-голяма част от годината, където ще се готви под егидата на Турецки. Торп ще пътува и за специални лагери на територията на Обединените арабски емирства и Австралия.

Торпедото обяви завръщането си в професионалния спорт през миналия месец, слагайки край на над четиригодишното си оттегляне от плуването. Самият Торп определи Генадий Турецки като един от най-добрите специалисти в света, който "мисли иновативно" и "винаги търси подобрение" в представянето на своите възпитаници.

"Когато за първи път чух, че Иън Торп се завръща, почувствах голяма радост", сподели 61-годишният Турецки, който работи в продължение на десет години в Спортния институт на Австралия. "Зарадвах се и за австралийското плуване като цяло. Всички знаем, че той напусна спорта твърде млад. А след като се запознах с формата му през последните няколко дни, вече съм напълно убеден, че Иън има какво още да предложи от себе си. Той може да постигне много".

За първи път Иън Торп привлече внимание към себе си през 1998 г., когато още бе тийнейджър. Последваха три златни медала на Игрите в Сидни и още два четири години по-късно в Атина, с което той завинаги запечата името си в историята на плуването.

Носейки прозвището "Торпедото", Иън Торп бе най-бързият плувец в света до появата на американеца Майкъл Фелпс. Именно предстоящата битка между Торп и Фелпс буди сериозен интерес, преди предстоящите Олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

Водещи

Най-четени