Йордан Йовчев е герой на световната гимнастика 02.08 | 11:38

39-годишният българин е гордостта на спорта

От Даниел Любомиров

Той се нарича Йордан Йовчев, българин е и е на 39 години. Той е състезател, но също е и президент на Българската Федерация по гимнастика и току що се класира за Финала на халки на Олимпийските игри в Лондон.

О, и още една много важна подробност! Това са неговите 6-ти Олимпийски игри! Когато името му бе обявено по време на представянето на гимнастиците в квалификациите в събота, 28-ми юли, 17,000-те хиляди зрители в Норд Гринуич Арена му оказаха извънредно радушен прием - с овации, за които той с положителност ще си спомня дълго време.

От вчера световната гимнастика има своя нов герой! Йордан започва своята гимнастическа кариера в родния си град Пловдив на 7-годишна възраст.

В залата, в която тренира, всички са във възторг от своя български идол, Стоян Делчев и малкият Йордан иска да прилича на него; даже и да стане по-добър от него! Твърде скоро всички забелязват огромния му талант.

Той се оформя като блестящ многобоец и е изключително силен на земна гимнастика и на халки. През 2001-ва и 2003-та година Йордан става на два пъти световен шампион и на двата уреда! Талантът на Йовчев е признат, още когато той допринася за 10-то място на българския отбор в Барселона 1992 год.

В Атланта 1996-та той е в самото подножие на стълбичката на медалистите (4-ти). В Сидни 2000 вече е носител на два олимпийски медала - бронзови на земя и на халки.

В Атина 2004-та прибавя към тях среброто на халки и бронз за земна гимнастика, но също и много разочарование! В Пекин 2008 отново достига до финала на халки, точно както направи тук, в Лондон, в събота вечерта!

Какво можем да кажем още за този изключителен човек? Можем само да добавим, че за всички нас Г-н Президентът на националната федерация и Гимнастик - Йордан Йовчев е един Джентълмен, на когото цялото гимнастическо семейство и Международната федерация свалят шапка!

В Лондон стените и оградите навсякъде са покрити с пана, на които е изписано: "Да въхновим едно поколение!" Какво прекрасно съвпадение! Със своя пример Йордан вдъхновява не само едно,а повече на брой поколения... Благодарим ти, Артисте!

Вера Маринова, FIG News

Водещи

Най-четени