Йордан Йовчев: Това е върхът на усилията ми 29.07 | 09:33

Данчо е единственият гимнастик, който се е състезавал на шест Олимпиади

От Мариян Найденов

Великият български гимнастик Йордан Йовчев остана изключително доволен от класирането си за финала в коронната си дисциплина - халки, в турнира по спортна гимнастика на Олимпийските игри в Лондон. Само с участието си в британската столица Данчо стори нещо уникално в своя спорт, превръщайки се в единствения гимнастик, който се е състезавал на шест Олимпиади.

"Много съм доволен. Това е върхът на усилията ми. Дори да остана осми във финала това няма да има значение, защото постигнах целта си - да бъда на финал", каза щастливият Йовчев след квалификациите.

Старши треньорът на националния отбор Красимир Дунев също беше много развълнуван след успеха на именития ни гимнастик, който освен всичко друго е и президент на родната федерация по спортна гимнастика.

"Изключително съм щастлив. Това е уникално. Данчо изигра това, което бяхме планували. Игра хубаво. Това ни беше целта - да влезе във финала. Сега на 6-ти август започва от нулата и тогава какво сабя покаже", каза Дунев за БТА.

Йовчев, който е най-възрастният участник в турнира по спортна гимнастика в Лондон, беше бурно аплодиран от зрителите в залата и направи само една лека неточност при приземяването. Битката за медалите в тази дисциплина ще се проведе на 6 август.

За него това е невероятно постижение, тъй като в последните месеци имаше контузия на китката. Йовчев е жива легенда в гимнастиката, той е олимпийски вицешампион, носител на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина 2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни 2000), четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион.

Водещи