Ким Клайстерс свали Каролине Возняцки от първото място 24.01 | 08:33

Белгийката победи с 2-0 сета световната номер 1 в 1/4 финалите на Australian Open

От Краси Киров

Белгийката Ким Клайстерс детронира световната номер 1 в тениса Каролине Возняцки след като я победи на ¼ финалите на турнира Australian Open с 2-0 сета  6-3 7-6(4).

По този начин световната ранглиста на WTA ще има със сигурност нов водач след края на първенството като има няколко претендентки за това признание.

В спор за място на финала Ким Клайстерс ще излезе срещу Виктория Азаренка (Беларус), която се справи с Агнешка Радванска (Полша) след 6:7, 6:0, 6:2.

Возняцки бе на върха 52 седмици или точно една година, като през миналия сезон тя загуби водачеството си след като отстъпи отново на Клайстерс в Австралия, но само след седмица успя да си върне първото място.

В момента с шансове за лидерството са Мария Шарапова, Виктория Азаренка и Петра Квитова. Всичко зависи от оставащите мачове до края на турнира.

Шампионката от миналата година на Australian Open Ким Клайстерс няма шанс за първото място, но показа страхотна игра срещу Каролине. Изобщо белгийката започна двубоя перфектно и не срещаше съпротива от Возняцки.

В първия сет тя направи бърз пробив и още при 5:2 имаше шанс да спечели сета, но загуби подаването си. Все пак в следващия тя стигна до три точки за пробив . Каролине не се предаваше лесно, като успя да отрази двете точки с асове и след грешка на Ким резултата стана равен. Белгийката обаче си извоюва 4-та точка за пробив и я спечели безапелационно и поведе с 1-0 в сетовете.

Във втория сет Клайстерс успя да пробие отново сервиса на съперничката си и лесно стигна до 5:3, и се бореше за мача. Возняцки обаче не мислеше да се предава и с великолепно завръщане в мача обърна резултата и изравни за 5:5.

Така се стигна до тайбрек, където резултата се движеше точка за точка. Возняцки поведе с 4:3 в тайбрека с най-дългото разиграване в мача (21 отигравания). Това обаче бе последната точка на датчанката в мача. С мощна игра Клайстерс приключи мача в своя полза и взе три последователни точки за победата. Ким Клайстерс завърши мача с 39 уинъра срещу само 13 на бившата номер 1 в ранглистата.

В другият ¼ финал от днес Азаренка се справи със съпротивата на Радванска в три сета. Полската тенисистка показа много силна игра и успя да спечели първия сет след тайбрек. След това обаче световната номер 3  наложи своята воля и взе следващите два сета с безкомпромисното 6:0 и 6:2.

Така Азаренка, която има шанс за първото място в ранглистата, ще излезе срещу Ким Клайстерс в полуфинала като досега двете са се срещали шест пъти, но белгийката има четири победи.

Водещи

Най-четени