Кими Райконен: Състезавам се, за да печеля 07.05 | 16:03

Ледения оптимист преди Гран при на Испания

От Даниел Любомиров

Само 4 състезания след завръщането му във Формула 1 бяха необходими на Кими Райконен, за да се покачи на подиума в Гран при от "Кралските гонки".

Постижение, на което може да бъде придадено още по-голямо значение, когато се сравни с резултатите на великия Михаел Шумахер откакто той се завърна във Формула 1 - Пилето може да се похвали единствено с 4-то място в третия си сезон от втория си период в най-престижната надпревара.

Въпреки това Кими не е напълно доволен от себе си, защото можеше да се бори за победата в Гран при на Бахрейн, но в три последователни обиколки не съумя да изпревари двукратния световен шампион Себастиян Фетел.

Сега предстои ново състезание - в Испания, където той е печелил два пъти в кариерата си. През 2005-та като пилот на МакЛарън и през 2008-ма за Ферари.

"Не съм изненадан, че толкова рано след завръщането си се качих на подиума", казва Кими. "Не съм имал никакви съмнения в себе си или във възможностите на болида, даже мисля, че подиумът можеше да дойде и по-рано от Бахрейн.

Показваме добро темпо във всяко едно състезание до момента, така че се надявам все по-често да се озоваваме на подиума до края на сезона. Избрах грешната страна за изпреварване на Фетел в Бахрейн и затова не успях. Щях да бъда далеч по-щастлив от представянето си, ако бях спечелил."

Райконен в последния момент не излезе на пистата в Муджело за тестовете по време на сезона, които се проведоха на италианската писта в близост до Флоренция.

"Не е проблем за мен, защото нямахме някакви нови части за изпробване. Аз съм тук, за да се състезавам и ще го направя в Барселона. Там трасето е предизвикателство, но в същото време е забавно, ако имаш добра кола."

Михаел Шумахер си позволи да нападне публично доставчика на гуми във Формула 1 Пирели с доводите, че консистенциите се изразходват прекалено бързо и имат нужда от цялото внимание на пилотите, като по този начин отнемат от атракцията на високоскоростната надпревара.

Райконен също изпита на гърба си коварния характер на гумите на Пирели в Гран при на Китай, когато само за една обиколка бе задминат от седем свои конкуренти, въпреки че дълго време се движеше на втора позиция. В последствие Ледения завърши злощастното си състезание извън зоната на точките.

"Винаги трябва да изготвяш стратегия, която да пасва на гумите по най-добрия начин. Понякога се справяме отлично с нея - както в Бахрейн, но понякога не сме съвсем прецизни, както се случи на "Шанхай".

Вероятно след Гран при на Китай хората са си мислели, че сме идиоти и нищо не можем да направим както трябва. Все пак, успяхме да се съвземем - гумите са еднакви за всички и всички трябва да се съобразяват еднакво с тях."

На въпрос какво очаква от следващите 4 състезания, Кими отговори: Ще видим, аз съм тук да се състезавам, а аз се състезавам, за да печеля - това е моята цел.

Водещи

Най-четени