Кими Райконен ще кара за Ситроен и през тази година 25.01 | 10:42

Бившият шампион от Формула 1 със свой собствен отбор - ICE 1 Racing

От iNews.bg

Бившият шампион във Формула 1 Кими Райконен, който през миналата година участва в Световния рали шампионат (WRC) с втория заводски тим на Ситроен - Джуниър, отново ще кара за френския автомобилен гигант.

Финландският пилот е подписал договор за десет състезания с възможност за още при добро представяне.

"Кими Райконен подписа за 10 надпревари, а ако всичко бъде наред – може би и още", обяви лично босът на Ситроен Оливие Кеснел на пресконференция в Париж.

През този сезон във WRC обаче Райконен ще кара за свой собствен отбор, който ще носи името ICE 1 Racing и ще разполага с подкрепата и колата на Ситроен. Финландецът ще седне зад волана на новия Citroen DS3, като същият модел ще бъде управляван от световния шампион Себастиан Льоб и другия пилот на Ситроен Себастиен Ожие.

Да бъде част от ралито бе детска мечта за Райконен, който напусна Ф1 през 2009-а година – две години след като стана световен шампион. Въпреки не особено убедителното си представяне и множеството проблеми за Кими, финландецът е амбициран да докаже себе си през тази година.

Райконен финишира на общо 8 от 12-е състезания в които взе участие, като записа точков актив в пет от тях. Най-доброто постижение за него бе петото му място в Турция, а освен това той има две осми позиции – в Йордания и Великобритания и едно десето място – в Португалия. В генералното класиране Кими завърши десети, а шампион за 7-и пореден път стана Себастиян Льоб.

Българските фенове на Райконен имаха възможност да го видят на живо и у нас, тъй като той взе участие и в Рали България. Кими показа добра скорост и се движеше близо до лидерите, но се обърна по таван във втория ден и изгуби шансове за по-високо класиране. Все пак финландецът завърши напредварата на 11-а позиция.

Водещи

Най-четени