Косуърт се притеснява от новите двигатели във Формула 1 21.06 | 11:52

От ФИА обмислят да въведат през 2013 година ограничения за двигателите, като е очаква да се покачат сериозни цените

От Краси Киров

Един от основните доставчици на двигатели във Формула 1 Косуърт изрази своите опасения около въвеждането на новите правила от ФИА през 2013-та година, основата на които ще бъде преминаването към четири цилиндрови турбо заредени двигатели с обем 1.6 литра. Очаква се цените сериозно да се покачат, ако това се случи и компанията, базирана в Нортхямптън, ще поиска забавяне.

"Искаме повече яснота", сподели шефът на Косуърт Марк Галахър за GP Week. "Ако са 1.6 литрови двигатели, добре, но ако ситуацията е по-различна, не виждам защо да не си останем с осемцилиндровите. Ако правилата на Формула 1 изискваха едноцилиндров двутактов двигател, също няма да имаме проблеми."

"Президентът на ФИА Жан Тод каза, че ще се вслуша във всичките ни съвети. Притеснява ни фактът, че в новите правила няма никакви финансови ограничения. Така че производителите могат да похарчат огромни суми за новите двигатели и Формула 1 да заприлича на космическа надпревара, което не е целта", продължи Галахър.

"Затова предложихме на ФИА да забави въвеждането на новите двигатели. Мисля, че всички отбори, не само нашите клиенти, нямат нужда да харчат повече пари за нови технологии. Не искаме да влизаме в открити конфликти, нито да използваме медиите за пререкания с някого, но днес сме в червената зона."

Един от другите доставчици във Формула 1 - Рено, който е източник за Лотус Рено GP, Ред Бул и Тим Лотус, вече обяви, че няма да остане в спорта, ако новите правила бъдат приложени на практика през 2013-та година.

Косуърт в момента снабдява тимовете на Уилямс, Испания Рейсинг и Върджин.

Водещи