Котоошу бие с любимата си техника, Аоияма допусна първа загуба 15.11 | 15:25

Калоян Махлянов тръшна Аминишики и вече е баланс от 4 победи и 1 поражение, толкова колкото има и Даниел Иванов, който днес отстъпи на Тойоношима

От Мариян Найденов

Калоян Махлянов записа четвъртата си поредна победа на супертурнира по сумо във Фукуока, докато другият българин в елитната дивизия на древния японски спорт - Даниел Иванов - регистрира първо поражение.

Котоошу, който е в положение "кодобан" и преследва норматив от победи, се наложи с любимата си техника "йорикири" срещу "комусуби" Аминишики.

Въпреки високия си ранг, съперникът на Махлянов се представя трагично в турнира и има 4 загуби в 5 схватки, докато Калоян вече е със статистика 4 успеха и 1 поражение. "Йорикири" пък влиза в употреба за 24-ти път в последните 46 победи на Котоошу.

Българинът се нуждае още от поне 3 победи, за да запише положителен баланс от турнира във Фукуока и да остане с престижния ранг "одзеки".

За съжаление другият ни представител в националния спорт на Япония - Даниел Иванов - беше надвит със същия прийом "йорикири" от намиращия се в отлична форма "магаешира-6" Тойоношима.

Това бе първа загуба за Аоияма в надпреварата и той вече отстъпва първата позиция във временното класиране. Неговият опонент пък продължава с перфектния си ход и при още подобни отлични прояви може да очаква повишение в йерархията на сумото.

Освен Тойоношима, още трима елитни борци са наредени на първо място след 5-ия кръг. Великият шампион Хакухо приложи успешно техниката "котенаге" срещу Хомашо и записа 5-та победа, а "секиваке" Гоейдо надви Такека чрез "хатакикоми".

Младокът Чийорайрю продължава да изумява и записа също пети пореден успех, благодарение на "ошидаши" срещу Асахишо.

В следващия шести кръг, насрочен за петък, Калоян Махлянов ще се изправи срещу Какурю (4:1), докато Даниел Иванов ще излезе на дохиото срещу Токитенку (0:5).

Водещи

Най-четени