Котоошу и Аоияма се поздравиха с победи във Фукуока 12.11 | 11:53

Калоян Махлянов надделя над Мьогирю, а Даниел Иванов се справи със съпротивата на Такаясу

От Мариян Найденов

Българите Калоян Махлянов-Котоошу и Даниел Иванов-Аоияма постигнаха победи във втория кръг на последния за годината турнир по сумо "Кюшю Башьо", който се провежда в Международния център в град Фукуока.

След вчерашното си поражение от Шохозан на старта на надпреварата, днес "одзеки" Котоошу се поздрави с успех над "комусуби" Мьогирю. Гигантът от Джулюница използва техниката "ошидаши", за се справи с опонента си, като това бе негова четвърта победа от четири мача срещу Мьогирю.

Турнирът във Фукуока е изключително важен за Калоян Махлянов, защото той поставен в положение "кодобан", което означава, че българският топ сумист се нуждае от положителен баланс в надпреварата (спечелване на минимум 8 победи), за да запази втория си по сила ранг в спорта - "одзеки".

До тази неприятна за Котоошу ситуация се стигна, след като на предишния супертурнир в Токио 29-годишният българин бе покосен от контузия, която го накара да се откаже преди края на схватките. Освен всичко друго, Калоян страда от хронична травма в коляното, която също му създава проблеми периодично.

В следващия кръг Котоошу излиза срещу Точиношин, срещу когото има 9 победи и 3 загуби.

Другият българин в елитната сумо дивизия - "маегашира-5" Даниел Иванов-Аоияма също се поздрави с успех във втория ден и продължава надпреварата с пълен актив от две победи. Аоияма използва техниката "ошидаши", за да се справи със съпротивата на Такаясу и вече има 2 победи от 2 мача срещу този съперник.

Великият шампиони Хакухо очаквано се наложи над Точиодзан и записа втора поредна победа. Другият "йокодзуна" - Харумафуджи пък допусна изненадващо поражение от Окиноуми.

Водещи

Най-четени