Кубрат Пулев стана първият носител на наградата за смелост "Сребърен сокол" 01.11 | 16:15

Носителят на интерконтиненталната титла в тежката категория на професионалния бокс Кубрат Пулев стана първия притежател на наградата за смелост от Пресклуб "България" - "Сребърен сокол"

От Мариян Найденов

Носителят на интерконтиненталната титла в тежката категория на професионалния бокс Кубрат Пулев стана първия притежател на наградата за смелост от Пресклуб "България" - "Сребърен сокол".

На церемонията присъстваха Кубрат Пулев, президентът на БФ Бокс Красимир Инински, генералният секретар Венцислав Николов, председателят на Професионалната боксова лига Камен Пенков и личният треньор на състезателя Михаил Таков - председател на треньорския съвет на федерацията.

В 14 мача на ринга Кобрата записа 14 победи, като последната от тях, срещу американеца Травис Уолкър, му донесе красивия пояс на титлата при тежките. При това, Кубрат Пулев стигна до крайното превъзходство след изкълчване на крака, тежък нокдаун и 2 аркади.

"Съперникът на Пулев има много по-голям опит - 45 мача в професионалния бокс, но българинът има голямо сърце", каза Михаил Таков.

"Той е виждал двубои, в които единият води до последно, но припада в 12-ия рунд и губи срещата. Става като в алпинизма - кислородният глад се изостря т. е. малко забавяне е достатъчно да те лиши от предимството", обобщи наставникът.

По-добра техника и по-голяма бързина, тези фактори според самия боксьор са му осигурили победата.

"По време на кросовете бях машина за убиване", сподели 115-килограмовият Кубрат Пулев и добави, че "като му дойде времето ще подкарам и Кличко". Кобрата обаче е категоричен, че никога няма да се изправи срещу своя брат Тервел, който е тръгнал по стъпките му.

"Това е мой успех, но го правя с голямо желание и за България. Плод е на дългогодишни усилия и труд, не само от моя страна, но и на целия екип. Победих го с класа, по-качествен боксьор съм, по-бърз и по-техничен.

Беше тежък мач, той е опитен състезател. Бях се подготвил много добре физически, правих кросове по 10-12 километра с момчетата от лека категория. В тези моменти се чувствах като машина за убиване, бях доволен от себе си", сподели Кубрат Пулев.

"Това е най-голямата ми победа засега, но пред мен има още много върхове за покоряване. Изключително рано е да се говори за Кличко, преди това имам да се бия с доста други боксьори. Като му дойде времето, ще подкарам и Кличко, няма проблем", обяви Кубрат.

Той разкри, че следващият му мач ще е след Нова година, но все още не е уточнено кога точно и срещу кого.

"Никога не бих се бил с брат си. Ако се стигне до там, подарявам му победата без бой. Как да се бия с него, като ми е брат", заяви Пулев.

По-малкият му брат Тервел все още е в аматьорския бокс, но се очаква да премине при професионалистите след Олимпиадата в Лондон.

Водещи